Cu taxele la zi, dar fără apă: Ne spălăm la lighean

Plătesc apă, dar pe conducte este mai mult aer. Se întâmplă într-o localitate din Gorj, acolo unde oamenii nu au apă de mai bine de trei luni. Deşi suntem în plină caniculă, dar şi în pandemie, oamenii din comuna Padeş au ajuns să se spele la lighean, deşi plătesc facturi pentru sistemul de alimentare cu apă.

Cu plata facturilor la zi, dar fără apă de trei luni. Într-o astfel de situaţie de află peste 2000 de localnici din Padeş. Oamenii trăiesc acum ca-n Evul Mediu. Unii s-au reîntors la lighean şi îşi lasă apa luată de la fântână să se încălzească de la soare.

”Aici ţin găleţile pline cu apă, ligheanul. Să se încălzească la soare pentru a putea spăla şi noi. Să stăm nespălaţi pe căldurile astea”, spune o femeie.

Deşi plătesc facturile la apă, oamenii spun că nu au mai beneficiat de acest serviciu de mai bine de trei luni. ”De două luni nu avem strop de apă. Este vinovat cine a făcut proiectul de apă. Pe 2021 nu am plătit şi nici nu plătesc.  Să nu vină să îmi ceară banii, că nu le dau. Să plătească cei care au udat cu furtunele până acum”, mai spune un cetățean.

Mii de localnici din Padeş se află în această situaţie. Un consilier local din Padeș acuză faptul că, atunci când vine apa, aceasta este plină de noroi și mâl.

”Peste 2000 de localnici suferă, practic mai mult de jumătate din această comună. Nu este normal. Să nu dai apă cu picătura sau deloc. Sau sa dai cu mâl, cu noroi şi să defectezi mașini de spălat, panouri solare. Taxa este plătită cu prioritatea ca urmare a solicitării Primăriei Padeş. Dacă ai o problemă la primărie, mai întâi plătești taxa pe apă”, spune Ion Pleșu.

Problema vine de la bazinele de alimentare, însă primarul promite că va rezolva situaţia. Tot acesta spune că apă este la robinete, însă raţionată.

”Avem un proiect în derulare. Reabilităm, toată comuna va fi reabilitată. Este normal ca apă să nu fie în comună în Apa Neagră şi satul Padeş pe jumătate. Este apă, dar este raţionată. Ei îi asigur că va fi apă în comuna Padeş. Vă spun foarte clar şi răspicat că va fi apă in toate satele”, spune Mihăiță Troacă, primar.

Oamenii au făcut sesizări şi la Prefectura Gorj, iar o echipă de control va ajunge la Padeş pentru a face verificări. Taxa pe care o plătesc este de 100 de lei pe an.

Vizualizări: 1,698

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: