Cum a reușit Natalia, o adolescentă de 17 ani, să fie “acasă” într-un centru de plasament

O elevă de 17 ani ani din Motru, care locuiește într-un centru de tip familial, dă un exemplu de maturitate și optimism. Chiar dacă a fost abandonată de părinți și trăiește într-un centru de plasament, Natalia a învățat să ierte, să se bucure și să fie recunoscătoare pentru ceea ce are.

Povestea Nataliei este prezentată chiar de ea, printr-un text scurt publicat pe Facebook, pe pagina portalului de știri al municipiului Motru. „Este un proverb, «Viața nu-i așa simplă ca și cum ai traversa un câmp de flori», iar eu am aflat cum este viața”, spune adolescenta.

Natalia stă de trei ani în centrul din Motru, ce aparține de Direcția de Protecție Socială, unde va rămâne până la 18 ani sau mai mult, dacă va alege să-și continue studiile. Aceasta a fost abandonată de mama ei, iar până acum, singurele persoane care au ajutat-o și pe care le recunoaște ca fiind familie sunt “doamnele de la centru”, dar și profesorii și colegii de la școală. Pentru ea, acasă este centrul de plasament. “Chiar dacă sunt încă o adolescentă, am trecut prin multe lucruri, au fost rele și bune. Nu este ușor să treci prin viață, dar mereu ai să întâlnești pe cineva care te va ajuta să treci prin tot ce e greu sau rău. Eu am întâlnit doamnele de la centru, unde stau de 3 ani. Acum, acasă pentru mine este centrul! Este frumos aici, oameni minunați care mă învață de bine și nu mă lasă să greșesc”, spune ea. Recunoaște că nu toată lumea înțelege că acel loc este cel mai bun lucru care i s-a întâmplat. “Am o reținere când vine vorba despre centru. Oamenii nu cunosc poveștile noastre, ale copiilor și critică de fiecare dată. Nu mi se pare drept, dar nu-i condamn. Fiecare dintre noi avem în spate o poveste dureroasă sau mai puțin dureroasă”. Fata i-a iertat pe părținții săi care au abandonat-o. Și-a cunoscut mama acum patru ani. “Cât despre părinții mei, vreau să le mulțumesc că mi-au dat viață. Eu nu îmi cunoscusem mama până la vârsta de 13 ani, iar atunci când am cunoscut-o mi-am dat seama că este o femeie foarte frumoasă și puternică. Atât eu cât și ea am trecut prin multe, de-aceea nici nu o condamn cu nimic. De când am ajuns la centru, am cunoscut oameni minunați”, a mai spus Natalia. În viață ea se ghidează după vorbele bunicului ei: „Oricât de greu îți va fi în viață, oricât de jos ai crede că ești, nu renunța niciodată. Luptă pentru ce îți dorești. Învață pentru a ajunge cineva. Eu îți voi fi fi alături mereu, chiar dacă sunt aici cu tine pe pământ sau acolo sus lângă Dumnezeu”!

Vizualizări: 13,926

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: