Cum arată oraşul lui Brâncuşi, în viziunea arhitectului Dorin Ştefan - imagini spectaculoase

„Oraşul este în monument şi nu monumentul este în oraş”, după acest principiu se va ghida arhitectul Dorin Ştefan în modernizarea Căii Eroilor din Târgu Jiu. Calea Eroilor începe de la malul Jiului, acolo unde este Masa Tăcerii, continuă cu Aleea Scaunelor, Poarta Sărutului şi ajunge la Coloana Infinitului, care este într-un alt parc, la sute de metri distanţă. Strada dintre cele două parcuri, acum extrem de aglomerată din cauza maşinilor, va deveni pietonală. Pentru admirarea ansamblului Brâncuşi, arhitectul propune realizarea pe Hotel Gorj a unei construcţii de sticlă de unde oraşul să poată fi văzut de sus. Circulaţia pe străzile care întretaie Calea Eroilor va fi deviată. Proiectul ar putea deveni realizabil în cinci ani din momentul obţinerii fondurilor, spun autorităţile locale.

 

Hotel Gorj este cea mai înaltă clădire din Târgu Jiu. Hotelul este situat pe Calea Eroilor, peste stradă de Poarta Sărutului. Arhitectul Dorin Ştefan a conceput o construcţie de sticlă pe hotel, unde se poate ajunge cu un lift cu pereţi de sticlă. Turiştii vor putea urca acolo şi înţelege mai bine ansamblul sculptural realizat de Brâncuşi la Târgu Jiu.

 

Digul Jiului, făcut din sticlă

Schimbările pornesc chiar de la Digul Jiului. Arhitectul Dorin Ştefan vrea să facă o spărtură în dig. Porţiunea dislocată va fi înlocuită cu un dig de sticlă. ”Știm cu toți că atunci când Brâncuși a venit și a așezat Masa Tăcerii, aici el tot timpul s-a gândit la relația cu Jiul și cu apa. A avut tot timpul această relație cu apa și și-a dorit ca liniștea dată de apă să te aducă la Masa Tăcerii. Ar exista posibilitatea ca pe o porțiune de 15 metri să tăiem digul actual de beton și să introducem un dig din sticlă, astăzi se realizează bucăți de sticlă lungi de 15 metri, înalte de trei metri, tehnic este perfect realizabil în așa fel încât luciul de apă să vină în apropierea Mesei”, a spus Dorin Ștefan, arhitect.

Atunci când Calea Eroilor va deveni pietonală, maşinile nu vor mai putea trece nici pe Bd. Brâncuşi, porţiunea pe care se întinde Parcul Central. Asfaltul de la Poarta Sărutului şi până la Coloană va fi înlocuit cu pavaj.

În zona în care acum se află statuia lui Magheru va fi realizată o parcare subterană.

 

Pasajul de la calea ferată, bine ascuns

Modificări ar urma să aibă lor și la nivelul căii ferate din apropierea parcului. ”Vom face două bariere retractabile, bariere care intră în pământ și care vor fi în special pentru pietoni. Vor funcționa în tandem cu bariera pentru mașini. Barierele respective vor ieși din pământ și vor fi dotate cu tot ce trebuie, semnale sonore, vizuale”, a spus Dorin Ștefan, arhitect.

Parcul de la Coloana Infinitului ar urma să fie acoperit pe anumite porțiuni cu așchii din piatră neagră de Adezia, în formă circulară, printre aşchii urmând să crească iarba.  Arhitectul Dorin Ștefan va încerca să recreeze acea imagine a pământului călcat de vite. ”Din acest punct de vedere mă gândeam că dacă am realiza un cerc foarte mare și pavaje din acest cerc să fie formate din așchii de piatră de Adezia, este o piatră neagră care se dislocă în așchii, un astfel de pavaj ar avea un dublu rol, să te aducă cu acea imagine de pământ călcat într-o stare de liniște și de apropiere cu o anumită stare”, a precizat Dorin Ștefan.

 

Cinci ani de la obţinerea finanţării

Întreg proiectul ar urma să fie realizabil în termen de cinci ani, valoarea investiției rămânând în prezent necunoscută atât pentru autorități, cât și pentru arhitect. ”După ce vom afla valorile acestui proiect, vom face toate demersurile să găsim finanțare. În luna iulie am avea costurile finale. Nu este bine să vehiculăm sume care sunt complet incerte, nu știm implicația de la calea ferată și sunt tot felul de costuri care în acest proiect nu se văd”, a mai spus Aurel Popescu, viceprimar Târgu Jiu. Potrivit autorităților locale Parcul Central și Parcul de la Coloană au fost reabilitate în urmă cu 16 ani de către Ministerul Culturii.

 

Vizualizări: 6,152

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Tendințe:

Citește și: