Cum scăpați culturile de tomate de Tuta absoluta!

Tuta absoluta este un dăunător al culturii de legume, fiind supranumit și fluturele-ucigaș care atacă în special tomatele! Acesta îi pune în dificultate și pe cei mai experimentați legumicultori și cercetători pentru că este greu de distrus. 

Dăunătorul tuta absoluta, supranumit fluturele-ucigaș, își creează propriile sale rute pe plantă, distruge partea verde a plantei și este imun la majoritatea insecticidelor.

Legumicultorii spun că producțiile de legume sunt în medie mai mici cu 40-50 la sută când apare infestarea cu tuta absoluta.

După eclozare larvele tinere (0,5 mm) pătrund în fructe, frunze sau tulpini cauzând prin hrănire mine şi galerii. Larvele se hrănesc numai cu mezofilul frunzelor, epidermele rămânând intacte. Urmare hrănirii, pe frunze apar mine neregulate care ulterior devin necrotice. Galeriile produse în tulpină influenţează negativ dezvoltarea plantelor. Plantele de tomate pot fi atacate în orice stadiu de dezvoltare, de la răsad până la planta matură.

Larvele pot ataca fructele imediat după formare, în galeriile formate putându-se instala ulterior agenţii patogeni secundari care pot determina putrezirea fructelor. Larvele speciei preferă mugurii apicali, florile sau fructele în formare şi pot fi depistate cu uşurinţă după excrementele de culoare neagră prezente pe părţile aeriene atacate.

Insecta are un potenţial reproductiv foarte mare (de la 5 generaţii/an în Argentina până la 10- 12 generaţii/an în regiunea mediteraneeană). Ciclul biologic este complet în 29-38 de zile (în funcţie de condiţiile de mediu) şi în cazul în care plantele speciilor gazdă sunt prezente insecta nu intră în diapauză.

Adulţii sunt nocturni (ziua stau ascunşi între frunze). Femelele depun ouăle pe partea aeriană a plantelor (aproximativ 260 de ouă/femelă, pe parcursul vieţii). Larvele trec prin 4 stadii de dezvoltare, iar împuparea are loc în sol, în interiorul minelor sau pe frunze. Dăunătorul poate ierna în stadiul de ou, pupă sau adult.

În cazul depistării organismului dăunător Tuta absoluta pot fi aplicate unele măsuri în funcţie de intensitatea atacului şi locul depistării.

Măsuri preventive:

-Utilizarea răsadurilor sănătoase care provin din zone cunoscute ca fiind libere de acest organism dăunător;

-Asigurarea şi verificarea etanşeității serelor și utilizărea unor plase de protecție;

-Utilizarea capcanelor cu feromoni, în număr 2-4/ha pentru depistare;

-Rotația culturilor, fertilizare şi irigare adecvate.

Măsuri curative:

-Smulgerea şi distrugerea prin ardere a plantelor suspecte a fi infestate sau deja infestate;

-Eliminarea tuturor buruienilor gazdă din imediata vecinătate a serei, solarului;

-Tratamente fitosanitare;

-Amplasarea capcanelor cu feromoni (25 /ha) pentru reducerea nivelului populaţiei;

Galerie foto


Vizualizări: 1,218

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: