Ce ar trebui să semănăm în grădină după recoltarea cepei și usturoiului!

Alegerea culturii potrivite pentru plantare după recoltarea altei culturi este foarte importantă, de aceasta depinzând direct calitatea și cantitatea recoltei viitoare. Recoltând unele legume la finele lunii iulie sau în luna august, gospodarii vor să valorifice parcelele semănând culturi succesive.

Unor plante le va plăcea foarte mult parcela după ceapă și usturoi, în timp ce altele se pot îmbolnăvi sau vor avea o recoltă slabă. Acest lucru se întâmplă deoarece este necesară rotația culturilor, adică să ținem cont de necesitățile fiecărei specii și să o cultivăm după una potrivită.

Rotația culturilor îmbunătățește starea solului și reduce numărul de dăunători și microorganisme patogene. Una dintre reguli spune, că trebuie respectată plantarea legumelor de la care consumăm fructele după cele de la care consumăm rădăcini și invers dar nu e unicul lucru de care trebuie să ținem cont.

Usturoiul și ceapa sunt cultivate în toate zonele, fiind destul de nepretențioase la îngrijire. Plantele produc fitoncide, substanțe biologic active care ucid sau inhibă dezvoltarea microorganismelor patogene. Unele dintre ele după recoltare rămân în sol și continuă să protejeze noile plante de boli și dăunători.

Nu se recomandă să semănați plante din aceeași familie pe același teren, deoarece pot extrage aceleași elemente nutritive din sol și de obicei sunt supuse atacului acelorași dăunători și boli. Astfel, usturoiul, ceapa, prazul și alte culturi din familia acestora vor reveni pe același teren doar după o pauză de 4-6 ani.

În ciuda prezenței fitoncidelor, solul după ceapă și usturoi poate fi infectat cu nematozi, spori ai diferitor ciuperci patogene. Aceștia pot apărea atât în urma unei încălcări a tehnologiei agricole, cât și a condițiilor meteorologice nefavorabile.

Înainte de a cultiva noi plante, înlăturați resturile de plante și distrugeți-le (mai ales dacă ați avut probleme în cultură), îndepărtați buruienile, afânați și tratați solul.

Toamna, pentru fiecare metru pătrat de parcelă de usturoi sau ceapă, adăugați o jumătate de găleată de mraniță sau gunoi de grajd.

După eliberarea parcelei, după usturoi sau ceapă mulți seamănă verdețuri. Este o idee bună, pentru că plante precum spanacul, mărarul, rucola, pătrunjelul, salata au un sezon de vegetație scurt și mai puteți obține o recoltă de vitamine proaspete. 

Atenție însă, plantele semănate vara sunt afectate de lipsa de umiditate în sol și de temperaturile înalte. Prin urmare, optați pentru soiuri pretabile pentru cultivare de toamnă, cu un termen scurt de vegetație, udați solul înainte de plantare, iar pe vreme uscată udați plantele cu apă călduță, încălzită de soare.

Puteți avea timp să semănați diferite varietăți de ridichi și castraveți timpurii după ceapă și usturoi. Principalul lucru este să alegeți un soi/hibrid potrivit de coacere timpurie.

O altă opțiune este de a lăsa solul să se odihnească.

Vizualizări: 2,533

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: