Cum se pritocește varza murată și la ce interval de timp

Varza murată este una dintre vedetele fiecărei cămări iar gustul acesteia va depinde mai ales de perioada în care trebuie pritocită. După ce au pus varza la butoi, gospodarii trebuie să aibă grijă mare să nu se băloșească varza pentru a avea în timpul iernii materie primă pentru sarmale.

Varza murată este utilă pe timpul iernii, și nu numai, la sarmale, dar și în alte preparate culinare. Pentru a fi sigur că ai un rezultat de nota 10 la varză murată trebuie să ţii cont de fiecare detaliu al reţetei, adică nu numai de ingredientele folosite sau dimensiunea verzelor ci mai ales de perioada care urmează după ce ai pus varza la butoi. 

Deasupra butoiului se pune un grătar din lemn peste care se aşează o piatră de râu. Apoi, din trei în trei zile, timp de două săptămâni, se pritoceşte varza pentru a nu deveni cleioasă, efectul se numește băloșire, şi pentru a nu căpăta un gust şi un miros neplăcut. Depoziteaz-o la temperatura camerei în această perioadă şi abia apoi o poţi muta în cămară sau în beci la rece.

Pentru pritocirea verzei ai nevoie de un furtun şi o găleată. Furtunul se bagă până când atinge fundul butoiului şi apoi se trage un pic în sus, altfel nu ai cum să scoţi apa. Se trage apă prin furtun şi se scot tot atâtea găleţi câte au intrat prima oară. Aşadar se scot găleţile de saramură cu furtunul de pe fundul butoiului şi se pun la loc tot atâtea. Aveţi grijă să faceţi acest lucru timp de 2 săptămâni, din 3 în 3 zile pentru a avea cea mai bună varza murată.

Cauza principală pentru băloşirea verzei o constituie faptul că aceasta nu se aerisește corespunzător. Deşi în unele zone se scurge o parte din zeama din butoi într-un alt recipient, ca mai apoi să se toarne la loc, cea mai simplă şi eficientă variantă rămâne aceea în care sufli cu putere într-un furtun introdus până la fundul butoiului cu varză. 

Aveți grijă să nu pierdeți din zeama din butoi și ca verzele să fie mereu scufundate în saramură. Puneți deasupra verzei niște teascuri peste care puteți pune o piatră.

Aveți grijă ca saramura să acopere varza şi să depăşească nivelul verzei cu 5-10 cm.

Galerie foto


Vizualizări: 6,502

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: