Cum va arăta anul viitor un parc din Târgu Jiu

2021 va fi anul Tudor Vladimirescu, iar autoritățile se pregătesc pentru asta. Unul dintre proiecte constă în modificarea radicală a parcului din Târgu Jiu în care se află statuia lui Tudor.

"Săptămâna viitoare voi fi la București pentru un eveniment legat de acest aspect. Se împlinesc 200 de ani de la revoluția lui Tudor și trebuie să ne ridicăm la înălțimea momentului. Pregătim o serie de surprize pentru târgujieni pentru anul 2021 și vreau să vă dezvălui una dintre ele. Parcul ”Tudor Vladimirescu” va fi renovat. Avem un proiect impresionant pe care vi-l și prezint. Acest parc va arăta superb, va fi o adevărată încântare nu numai pentru locuitorii zonei, ci pentru toți târgujienii și mai ales pentru turiști. Am purtat numeroase discuții pe marginea acestui proiect cu ministrul Culturii și îmi doresc ca, pe lângă viitorul parc, întregul ansamblu de evenimente organizate la Târgu Jiu să depășească toate așteptările", a transmis primarul din Târgu Jiu, Marcel Romanescu.

Tudor Vladimirescu, conducătorul revoluției de la 1821, va fi sărbătorit anul viitor printr-o serie de manifestări publice pe raza județului Gorj.

Tudor Vladimirescu s-a născut la Vladimir, într-o familie de țărani liberi, cu o bună stare materială. A devenit unul dintre reprezentanții tinerei burghezii aflate în plină ascensiune: a fost arendașul mai multor moșii, vătaf de plai (subprefect) de Mehedinți și a practicat negustoria. A participat la războiul ruso-turc din 1806-1812 în fruntea unui corp de panduri olteni, fiind decorat cu ordinul „Sfântul Vladimir“ clasa a III-a și înălțat la gradul de locotenent. A călătorit mult în țară și în străinătate, a învățat câteva limbi străine și a legat o strânsă prietenie cu intelectuali ardeleni (Gheorghe Lazăr devenindu-i sfetnic apropiat), prin intermediul cărora a avut acces la lucrările unora dintre corifeii Școlii Ardelene. A dat dovadă de reale aptitudini de comandant și organizator militar, fiind cel care a pus bazele noilor unități de panduri, care trebuiau să devină nucleul „Adunării norodului“ – oastea revoluției de la 1821.

Țelurile Revoluției de la 1821 au fost consemnate în diferite acte, începând cu Proclamația de la Padeș și Scrisoarea către Poartă „Cererile norodului românesc“ din 23 ianuarie/4 februarie 1821, continuând cu Proclamațiile din 16/28 martie, 20 martie/1 aprilie, al doilea „arzmagzar“ către Poartă din 27 martie/8 aprilie și alte scrisori și declarații ale lui Vladimirescu. Din toate documentele reiese că se urmărea realizarea în etape succesive a unor măsuri care să asigure instituirea unei noi ordini sociale și politice și să asigure accesul țării la un statut de mai largă independență“, potrivit surselor istorice. Manifestări dedicate anul viitor lui Tudor Vladimirescu vor avea loc la Târgu Jiu, Vladimir, unde se află Casa Memorială și în Câmpia Soarelui, la Padeș.

Galerie foto




Vizualizări: 5,595

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: