Cum va fi sărbătorit Brâncuşi la Târgu Jiu şi în ţară

Centrul „Brâncuşi” din Târgu Jiu organizează o serie de manifestări pentru a sărbători împlinirea a 141 de ani de la naşterea sculptorului gorjean Constantin Brâncuşi. Evenimentul va fi marcat printr-o serie de expoziţii, conferinţe, vizite şi lansări de carte care se vor desfăşura la Târgu Jiu sau  în alte oraşe precum Craiova sau Bucureşti.

 În data de 19 februarie 2017 se împlinesc 141 de ani de la naşterea lui Constantin Brâncuși. Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare "Constantin Brâncuși" a organizat o serie de manifestări pentru a marca acest eveniment. Astfel, programul începe pe data de 17 februarie, atunci când, în parteneriat cu Universitatea "Constantin Brâncuşi", va avea loc o conferinţă dedicată sculptorului gorjean, susţinută de cercetătorul Matei Stîrcea Crăciun. "Va fi o conferinţă dedicată lui Brâncuși și vom lansa o carte care este în premieră pe plan mondial, Tratatul de Hermeneutică, Brâncuși- simbolismul hylesic. O carte foarte importantă a lui Matei Stîrcea Crăciun, prima scoasă de editura Brâncuşi, în parteneriat cu Institutul Cultural Român", a declarat Doru Strâmbulescu, directorul centrului.

Tot în data de 17 februarie va avea loc o expoziție internațională, o retrospectivă a atelierelor Brâncuși, ce se va desfășura tot la universitate. În data de 19 februarie va avea loc expoziția "Inventar totemic", semnată de profesorul universitar din Timișoara Suzana Fântânariu. Evenimentul va avea loc la Muzeul de Istorie. Prezentarea expoziției va fi făcută de criticul Pavel Șușară. Tot duminică, va avea loc o vizită la Muzeul de Artă din Craiova, la Sala Brâncuși. Acolo vor fi organizate, în data de 20 februarie, dezbateri pe teme brâncușiene. În data de 21 februarie, la București, la sediul Institutului Cultural Român, va avea loc o conferință pe teme brâncușiene și lansarea Tratatului de Hemeneutică a lui Matei Stîrcea Crăciun. Cartea va fi tradusă în limba franceză și engleză de către Institutul Cultural Român și mai apoi lansată în plan internațional.

Tot în data de 21 februarie va avea loc spectacol de teatru "Infinitul lui Brâncuși" al profesorului gorjean Valeriu Butulescu. Spectacolul va avea loc la Teatrul "Elvira Godeanu". Circa 20 mii lei este suma alocată de Centrul "Brâncuși" pentru sărbătorirea titanului de la Hobița. Pe 16 martie se împlinesc 60 de ani de la trecerea în neființă a sculptorului gorjean. Atunci autoritățile vor să organizeze un recital extraordinar al maestrului Dan Grigore. 

Vizualizări: 1,006

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: