Dăncilă nu susține pensionarea mai devreme a minerilor

Proiectul inițiat de parlamentarii PSD Gorj, privind pensionarea mai devreme a minerilor și energeticienilor încadrați în condiții deosebite de muncă, nu are susținerea guvernului Dăncilă. “Având în vedere considerentele menționate, Guvernul nu susține adoptarea acestui proiect de lege. Cu stimă, Viorica Dăncilă, prim-ministru”, se arată la finalul punctului de vedere exprimat de guvern.

Guvernul explică faptul că nu se mai eliberează avize pentru încadrarea în condiții deosebite a unor locuri de muncă din 2007, ci doar sunt prelungite avizele existente în baza unor măsurători, dar și că angajatorii au obligația normalizării condițiilor de muncă.

Proiectul inițiat de parlamentarii PSD Gorj Mihai Weber, Florin Cârciumaru și Scarlat Iriza prevede reducerea vârstei de pensionare cu patru luni pentru fiecare an lucrat în condiții deosebite, față de trei luni în prezent. Guvernul explică de ce nu este de acord: “Adoptarea măsurilor propuse de proiectul de lege determină majorarea cheltuielilor bugetului asigurărilor sociale de stat, prin creșterea numărului de pensionari beneficiari de reducerea vârstei de pensionare”.

Cu alte cuvinte, în țara pensiilor speciale pentru parlamentari și nu numai, nu sunt bani pentru pensionarea mai devreme a celor care muncesc în condiții grele.

Proiectul de lege a fost adoptat pe repede înainte la Senat și se află la Camera Deputaților de la 1 aprilie, timp în care a primit un aviz favorabil de la Consiliul Economic și Social și un aviz negativ de la Comisia pentru drepturile omului, culte şi problemele minorităţilor naţionale. Se mai așteaptă avize de la Comisia pentru buget, finanţe şi bănci, Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi, Comisia pentru egalitatea de șanse pentru femei și bărbați.

Președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, a spus că i se pare dubios faptul că la Senat lucrurile au mers repede, în câteva săptămâni, iar la Camera Deputaților proiectul stă în așteptare de mai bine de două luni.

ALDE Gorj dădea un comunicat pe 6 iunie, chiar în ziua în care Dăncilă a semnat Avizul nefavorabil, în care spunea că “Parlamentarii ALDE susţin modificarea legii 263/2010 care prevede pensionarea anticipată şi încadrarea angajaţilor CEO în categoria Condiţii deosebite de muncă". Parlamentarii pot vota proiectul de lege și fără susținerea guvernului.

Galerie foto


Vizualizări: 5,891

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: