Decizia primarului din Runcu după moartea Regelui Mihai

O stradă din satul Dobrița, comuna Runcu, județul Gorj, va purta numele Regelui Mihai I. La Dobrița este conacul în care s-a refugiat regele Mihai după evenimentele din 23 august 1944, conac devenit între timp pensiune.

Primarul comunei Runcu, Adi Câmpeanu, a anunțat, marți, că va propune consilierilor în ședința din 29 decembrie ca o stradă din localitate să poarte numele Regelui Mihai I. „Vreau să dau numele regelui Mihai I unei străzi din Dobrița, acolo unde s-a adăpostit câteva săptămâni, cât a stat acolo. Va fi exact strada care duce către casa în care a stat dumnealui, se va numi regele Mihai. Acolo este pensiune acum, Conacul Bumbaru. Noi îi spunem Ulița Pupăzoilor, aceasta se va numi regele Mihai I”, a spus primarul din Runcu.

Regele era foarte popular

În 23 august 1944, regele Mihai al României a ajuns la Dobrița, însoțit de toată suita regală. Timp de trei săptămâni, satul Dobrița a fost capitala României. Conacul lui Petrică Petrescu și al soției sale Ana, fiica medicului Dumitru Culcer, a fost atunci cea mai bună ascunzătoare.

Regele era foarte popular, spun bătrânii locului. Vorbea cu toți sătenii și le dădea bomboane copiilor prin sat. „Era un om simplu, sigur, cu niște măsuri de siguranță și precauție, dar asta nu împiedica să le dea chiar copiilor bomboane. Alimentarea cu lapte o făcea de la animalele din zonă pe care le mulgeau militarii”, își amintesc bătrânii.

Proprietarul conacului este acum Petre Bumbaru. Acesta a investit, în 20 de ani, aproape o jumătate de milion de euro pentru a-l restaura și a-i reda farmecul de odinioară.
Regele Mihai a murit, marți, la vârsta de 96 de ani.

VIZITE

Regele Mihai I a fost de mai multe ori în Gorj. Acum zece ani a fost la Mânăstirea Tismana. Pe facebook au apărut însă și fotografii cu acesta în anii tinereții, într-o trecere prin gara din Târgu Jiu.

Vizualizări: 12,262

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: