Din 100 de lei cheltuiți de Guvern, 21 de lei sunt împrumutați

foto: Marcel Ciolacu, premier până acum câteva zile

Situația finanțelor statului s-a deteriorat atât de puternic anul trecut, încât Guvernul a ajuns în situația ca, la fiecare 100 de lei cheltuiți de la buget, 21 de lei să fie bani luați cu împrumut de la bănci, investitori și populație, arată calculele Profit.ro. Situația s-a înrăutățit în primul trimestru din acest an, perioadă în care, din fiecare 100 de lei cheltuiți, 22,4 lei au fost luați pe datorie. 

 Guvernul a promis că anul acesta își va respecta angajamentul asumat față de Comisia Europeană, în planul fiscal pe 7 ani, de a reduce deficitul bugetar (de la 9,3% anul trecut la 7% anul acesta, deficit în termeni ESA, standardul UE). 

 Executivul a promis, însă, că va obține această consolidare a finanțelor prin controlul cheltuielilor (înghețare de pensii și salarii, precum și alte măsuri) și a amânat reforma fiscală (creșteri de taxe), prevăzută în planul fiscal să fie în vigoare înainte de 1 aprilie. Măsuri de corecție sunt anticipate, însă, de majoritatea economiștilor, la mijlocul acestui an, după alegerile prezidențiale. România are perspectivă negativă pentru ratingul suveran din partea a trei mari agenții de evaluare financiară, iar o retrogradare ar crește dobânzile și, având în vedere nevoia foarte mare de împrumuturi în fiecare an, ar putea să pună statului probleme majore în asigurarea împrumuturilor.

Anul trecut, statul a cheltuit pentru dobânzi la datorie, suma de 36,3 miliarde lei, în creștere cu 21% comparativ cu 2023. În primul trimestru din acest an, cheltuielile cu dobânzile au fost de 12,5 miliarde lei, în urcare cu 64% față de 7,6 miliarde lei în primele trei luni din 2024. Ministerul Finanțelor a planificat pentru întreg anul 2025, cheltuieli pentru dobânzi și comisioane de 45,5 miliarde lei.

Vizualizări: 531

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Politică:

Citește și: