Documentar despre Ecaterina Teodoroiu, lansat în martie

Cel mai nou film despre Ecaterina Teodoroiu și faptele sale de vitejie va fi lansat în data de 10 martie. Este vorba de un documentar de 40 de minute, realizat de publicistul gorjean Dorin Brozbă. Eroina de la Jiu este interpretată în această peliculă chiar de o angajată a Muzeului Județean Gorj.

Filmul se intitulează "Cătălina Teodoroiu, eroina poporului român" și cuprinde inclusiv materiale de arhivă. Nu se cunoaște exact unde va avea loc lansarea. Este o propunere ca evenimentul să aibă loc la Muzeul Județean, dar este la fel de posibil să se desfășoare la Teatrul Dramatic "Elvira Godeanu" sau la Sala Maură de la Prefectura Gorj.

Data lansării nu a fost aleasă întâmplător. "În data de 10 martie se împlinesc exact 100 de ani de la avansarea Ecaterinei la gradul de sublocotenent. Până atunci a fost un personaj civil. Noi ne-am axat mai mult pe partea militară, pentru că poveşti şi legende sunt. Am fost şi în Vrancea, am discutat și cu oamenii de acolo. Nu vreau să schimb eu istoria, dar am introdus tot ce depinde, fiind un film documentar", a explicat realizatorul filmului, Dorin Brozbă.

Rolul Ecaterinei Teodoroiu este interpretat de o fetiță din Rovinari, Bianca Mitrică, pentru perioada când eroina era mică, dar și de o angajată de la Muzeul Județean, Adina Cotorogea. "Partea care i se cuvine Ecaterinei am făcut-o cu aceasta fată care, în viziunea mea, seamănă cu Ecaterina. Eu nu mi-am permis să aduc actori de la Teatrul Național București. Avem și pe Mănoiu, câteva secvențe cu el, care este Dragoș Predoiu, juristul Muzeului Județean", a mai spus publicistul.  

Filmul va fi prezentat și la București, la Ministerul Apărării Naționale, în data de 17 martie. Ulterior, documentarul va fi prezentat de realizator  prin toată țara. După lansare, filmul va putea fi găsit în format DVD, la Casa Memorială din Târgu Jiu, dar și la Muzeul Județean. Cei interesați îl vor putea achiziționa la un preț mai mult modic. Va ajunge și la școlile din oraș și județ, pentru a fi prezentat elevilor. 

Galerie foto


Vizualizări: 1,887

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: