Elevi și profesori de la CNTV, felicitați de Comisia Naţională a României pentru UNESCO

Colegiul Național „Tudor Vladimirescu” Târgu Jiu a reprezentat România în data de 9 februarie 2024, alături de alte cinci țări din lume (Nigeria, Camerun, Portugalia, Polonia, Marea Britanie) la o întâlnire organizată de UNESCO Campus (Paris) de Ziua internațională a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei, cu tema „Promovarea Interesului Fetelor în Știință". Elevii au fost felicitați de Madlen Șerban, secretar general al CNR UNESCO.


Voluntarii UNESCO de la Colegiul Național „Tudor Vladimirescu" au contribuit activ la ședința UNESCO, în colaborare cu L'Association federative nationale des étudiantes universitaires scientifiques (AFNEUS), în cadrul căreia s-au abordat teme esențiale precum "Closing the gender gap in science".


Printre personalitățile importante ce s-au remarcat prin contribuțiile lor în lumea științei, invitate la eveniment, se numără:
1. Justine Sass, Șef de Secție, Secția pentru Educație Incluzivă și Egalitatea de Gen, UNESCO, care a evidențiat rolul educației în inspirarea noilor generații de a studia și lucra în domeniul STEAM.
2. Sunshine De Caires, tânără talentată a programului FWIS pentru regiunea Caraibelor în 2023. Aceasta a prezentat experiența proprie în lumea științei ca femeie, fiind studentă la doctorat și tehnică în știința solului la Universitatea din Indiile de Vest, Caraibe.
3. Salma Sylla Mbaye, prima femeie astrofizician din Senegal.Salma Sylla Mbaye este un model demn de urmat datorită perseverenței sale, acum fiind studentă la doctorat în astrofizică la Universitatea Cheikh Anta Diop, Senegal.


Purtătorii de cuvânt ai CNTV au fost Karina-Maria Nanu (XA) și Andy Cosmin Zidărescu (IXA)  Ei au adresat întrebări precum: „V-a inspirat vreo femeie pe parcursul carierei”, „Care a fost cel mai semnificativ obstacol pe care l-ați întâmpinat în calitate de femeie în domeniul științei și cum ați reușit să-l depășiți cu succes?” sau „Crescând reprezentarea femeilor în domeniile STEM, considerați că aduce o contribuție la dezvoltarea și inovarea acestor domenii ?”.


”La Colegiul Național Tudor Vladimirescu din Târgu Jiu, sărbătorim diversitatea și echitatea, recunoscând contribuția semnificativă a femeilor în domeniul științei. Felicitări tuturor femeilor care inspiră prin contribuția lor semnificativă în domeniul științific și tehnologic! Cu ocazia Zilei internaționale a fetelor și femeilor cu activități în domeniul științei, le încurajăm să-și urmeze interesul pentru știință și să își dezvolte potențialul în domeniu!
Este o ocazie deosebită să reflectăm asupra importanței educației și a egalității de gen în domeniul științei. Vă încurajăm pe voi, elevii României, să căutați modele de inspirație și să depășiți obstacolele cu curaj și determinare. Viitorul este al vostru, iar noi suntem aici să vă susținem în fiecare pas al drumului vostru în știință”, transmit coordonatorii CNTV - Școală Asociată Unesco.

”În cadrul ședinței UNESCO, am avut onoarea să ascultăm poveștile inspiraționale ale unor femei remarcabile din domeniul științei. Dorim să vă împărtășim aceste experiențe și să vă încurajăm să explorați și să vă urmați pasiunea pentru știință. Indiferent de obstacolele întâlnite, suntem aici să vă sprijinim și să vă încurajăm să vă atingeți potențialul maxim în domeniul STEM. Haideți să lucrăm împreună pentru un viitor mai luminos și mai egalitar în știință”, spun Ambasadorii Juniori CNTV ai Parlamentului European.

Madlen Șerban, secretar general la Comisia Naţională a României pentru UNESCO, a ținut să îi felicite pe târgujieni, printr-un mesaj lăsat pe o pagină de socializare: ”Comisia Naţională a României pentru UNESCO va felicita pentru activitatea sustinua pe care o realizati in multiple directii.
Suntem mandri ca intre cele 6 unitati de invatamant din lume, UNESCO a invitat CNTV - Școală Asociată Unesco din Targu Jiu pentru a participa la campusul propus cu ocazia Zilei Internationale a fetelor si femeilor in stiinta”.

Vizualizări: 1,383

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: