Elevii vor studia o nouă materie în şcoli: "Istoria Evreilor. Holocaustul"

O nouă materie intră în programul școlar, aducând în atenția elevilor o parte importantă a istoriei mondiale. Începând cu anul școlar 2023-2024, s-a introdus disciplina obligatorie intitulată „Istoria Evreilor. Holocaustul”, care se predă la nivelul claselor a XI-a și a XII-a.

Această disciplină reprezintă un pas semnificativ în direcția conștientizării și educației privind istoria tragică a evreilor și a Holocaustului, un eveniment cu impact profund asupra umanității.

Profesorii de istorie vor fi responsabili de predarea acestei materii.

Pe lângă această disciplină obligatorie, școlile au și opțiunea de a oferi cursuri opționale suplimentare, în funcție de decizia lor și de resursele disponibile.

Unul dintre puținii rromi care au supraviețuit Holocaustului își împărtășește cu greu amintirile despre acele vremuri teribile.

Când cineva îl întreabă cum a fost, Cianghiri Lăța se cutremură și își aduce aminte cu groază de ceea ce a trăit el și comunitatea sa acum mai bine de 60 de ani.

La vârsta de 82 de ani, Cianghiri Lăța trăiește acum în comunitatea de rromi Meteor din Târgu Jiu, alături de familia sa. Cu toate acestea, ziua de 17 iulie 1942 l-a găsit într-o situație de neimaginat. El se afla la Telești, în șatra lui Matache, când jandarmii au sosit și le-au spus că vor fi trimiși în Rusia, unde li se vor acorda proprietăți. Cianghiri și alți membri ai comunității au plecat în convoi, călătorind  timp de trei luni până au ajuns la Krivoi Rog și apoi la Domanovka.

Aceasta a marcat începutul unor suferințe extreme. Erau fără adăpost, fără hrană și fără îmbrăcăminte, în mijlocul unei ierni rusești aspre. Primeau doar 200 de grame de făină de orz și un litru de ulei pe zi, iar cei care aveau „un pol de aur” primeau o cantitate mai mare de mâncare. Cu toate acestea, mulți au murit de foame și de frig, iar alții au fost împușcați pentru că furau alimente.

După un an greu, Cianghiri și supraviețuitorii au fost mutați din nou, iar când armata română s-a retras, li s-a spus să se descurce cum pot. Din cele 8000 de rromi din România care au fost la început, doar 500 au supraviețuit. Cei mai bătrâni și copiii mici au rămas în urmă, iar restul au plecat cu rușii, dar au suferit pierderi masive în timpul călătoriei, de la viscol și îngheț până la foame și epuizare.

Cianghiri și cei câțiva supraviețuitori au reușit în cele din urmă să se întoarcă acasă la Telești, unde au început să-și reconstruiască viața. Cu greu, dar cu multă hotărâre, au început să lucreze și să își refacă uneltele pentru olărit. Astfel, au revenit la munca lor tradițională și au continuat să meargă înainte, amintindu-și mereu de suferințele prin care au trecut în timpul Holocaustului. (sursa poveştii: verticalonline). 
 
 

Vizualizări: 1,215

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: