Eugen Iovan: Nu este nevoie de energie pentru că nu este consum!

Iarna aceasta temperaturile sunt neobişnuit de ridicate. Astfel şi consumul de energie este mai redus faţă de anii anteriori. Complexul Energetic Oltenia a livrat, în medie, în ultima perioadă, doar 800 de MW în sistemul energetic național.

 

Președintele Sindicatului Energia Turceni, Eugen Iovan, spune că profită de ocazie pentru a face stocurile de cărbune şi pentru a repara blocurile din rezervă:„Nu este nevoie de energie pe piaţă pentru că nu este consum. Iarna s-a transformat în primăvară. Într-un fel, nu avem o problemă. Ne facem stocurile de cărbune, blocurile se repară, când e nevoie o să fim pregătiţi să mergem cu 5 grupuri. Turceniul funcţionează cu un grup. E cărbune, stocul creşte. Daca e nevoie de 3, vom merge cu 3. Daca e nevoie de 2, mergem cu 2. Unul e în funcţie şi două sunt rezervă. Au existat discuţii că funcţionează cu pământ. Să ne înţelegem, cărbunele conţine şi pământ, dar dacă am băga pământ în blocuri, nu ar mai merge. Nu există probleme. Una peste alta, e bine”, a declarat Iovan pentru Radio Infinit.

Deşi blocul 7 al Termocentralei Turceni trebuia să intre în conservare de la 1 ianuarie, guvernul a decis să amâne decizia până în octombrie. Liderul sindical Eugen Iovan este de părere că o să fie nevoie de încă o amânare: „Decamdată s-a prelungit şi la noi cu blocul care trebuia închis, blocul 7. Va mai fi nevoie de alta. Noi avem codiţie de mediu, am băgat bani în blocuri peste limita posibilă şi acum vin să spună că mai trebuie şi certificatele. Acolo e problema, cu certificatele, că în rest n-ar fi probleme. Referitor la restructurare, pe mine, ca preşedinte, ma interesează salariaţii. Din câte ştiu, la Turceni, că acolo e perimetrul meu, avem personalul pe care l-am avut anul trecut, în 2022”.

De asemenea, Iovan declară că cele 5 blocuri din Complexul Energetic Oltenia vor fi menţinute, atâta timp cât este nevoie de energia pe cărbune: „Nu ştim ce se va întâmpla până mâine, ce să mai zic de până în toamnă. E nevoie de energia pe cărbune, vor ţine de astea 5 blocuri. E nevoie de noi, suntem aici. Ia să vedeţi acum,  nu va fi apă în primăvară, o să duduie toate blocurile. Vine şi negocierea, facem şi pentru oameni să fie bine. Ne ocupăm. Să fim sănătoşi. Au intrat banii în plus de la salariul minim. Urmează să vedem cât mai putem pune la salarii. Noi întotdeauna am tras şi am forţat să le crească salariile oamenilor”.

Vizualizări: 1,901

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: