Exproprierile de pe culoarul Jilț Nord bat pasul pe loc

Procesul demarat de CE Oltenia pentru exproprierile de utilitate publică pe culoarul de la Jilț Nord se dovedeşte a fi unul greoi. Deși se dorește ca întreg satul Runcurel să fie ras de pe harta Gorjului în trei ani, deci până în 2020, acest lucru este puțin probabil. CE Oltenia trebuie să facă cadastrarea individuală a fiecărui imobil, procedură ce va fi de durată. Până acum, doar câteva case au fost demolate, acolo unde s-a putut negocia cu proprietarii pe baza documentelor.

Întâi de toate, CE Oltenia trebuie să facă o evaluare a cheltuielilor pe care le va face cu exproprierile de la Runcurel. Pe raza localității îşi desfășoară activitatea atât Cariera Jilț Nord, cât și Roșiuța. Până acum au fost solicitate și obținute de la Primăria Mătăsari peste 30 de autorizații de demolare, mare parte din case fiind cumpărate de CE Oltenia pentru continuarea activității Carierei Roșiuța.

Pe culoarul de la Jilț Nord, unde CE Oltenia a obținut hotărâre de Guvern pentru expropriere de utilitate publică, doar 5-6 case au fost demolate. Mulţi proprietari nu au acte complete pentru imobilele pe care le dețin. CE Oltenia a realizat un cadastru general, dar are nevoie, pentru a putea face tranzacțiile cu proprietarii, și de cadastrarea individuală a fiecărui imobil. Procesul a fost demarat de societate, însă nu va fi unul ușor, pe culoarul de la Jilț Nord fiind peste o sută de case.

De moment, Cariera Jilț Nord are front de lucru, însă CE Oltenia trebuie să urgenteze negocierile cu proprietarii pentru a nu a ajunge într-un impas. Totodată, CE Oltenia a solicitat și a obținut de la autoritățile locale din Mătăsari o hotărâre de Consiliu Local pentru strămutarea lăcașului de cult de la Runcurel, monument istoric de altfel, în curtea bisericii de centru din Mătăsari. Hotărârea a fost dată luna trecută, urmând ca CE Oltenia să suporte toate cheltuielile. Propunerea inițială a fost ca biserica să fie strămutată la vatra de sat a CE Oltenia de la Telești, însă localnicii nu au vrut să se mute acolo și compania a renunțat la această idee.

Vizualizări: 736

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: