Femeia care şi-a abandonat copiii le-a luat şi alocaţiile

Patru fraţi din Mătăsari au ajuns în centrul de primire minori din Târgu Jiu, după ce autorităţile au aflat că mama lor a plecat de acasă acum o săptămână. Copiii au vârste cuprinse între 4 şi 15 ani. Aceştia mai au un frate în vârstă de 18 ani, care a încercat să le asigure mâncare muncind sau cerşind pe la vecini. Femeia, în vârstă de 36 de ani, a spus fiului cel mare că pleacă în vizită la un frate din Tismana, dar nu s-a mai întors acasă. Mama i-a lăsat fără mâncare în casă, haine şi încălţăminte, în condiţiile în care le ia alocaţiile şi primeşte salariu pentru unul dintre copii, care are handicap grav.

Copiii locuiau în apartamentul unui bloc din Mătăsari, vecinii fiind cei care au sesizat primăria, după ce au observat că mama minorilor nu mai vine acasă. La rândul lor, autorităţile locale au anunţat Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Gorj. „Am fost sesizaţi de către Primăria Mătăsari cu privire la faptul că o persoană din blocul unde locuiau cei patru minori i-a sesizat că de o săptămână patru copii sunt singuri în casă. Băieţii au vârste cuprinse între 3 şi 15 ani, respectiv 3 ani, 6 ani, 13 şi 15 ani. Erau fără mâncare, fără hăinuţe, fără încălţăminte. Sunt 5 fraţi, dar unul dintre ei este major. Băiatul în vârstă de 18 ani a încercat să le aducă mâncare fraţilor, muncind sau cerşind pe la vecini”, a declarat Lidia Bîrsanu, psiholog în cadrul DGASPC Gorj.
Copilul în vârstă de 13 ani are handicap grav, fiind bolnav de autism, iar mama era asistent personal, beneficia de salariu şi avea carte de muncă. „Mama i-a spus celui mare că merge până la Tismana la un frate şi nu s-a mai întors. Nu mai au aveau rude în Mătăsari şi nu sunt recunoscuţi de către tată. Am discutat cu copiii. Practic, e teama de necunoscut, s-au trezit cu trei instituţii ale statului, respectiv noi, primărie şi poliţie. Sunt uşor afectaţi, dar vor beneficia de consiliere psihologică şi sperăm să treacă peste traumele suferite”, a mai precizat Lidia Bîrsanu.
CERCETĂRI
Mama iresponsabilă este căutată de poliţie. Femeia riscă să fie decăzută din drepturile părinteşti, instanţa urmând să stabilească dacă minorii se vor mai întoarce acasă ori vor rămâne în grija statutului. „În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de rele tratamente aplicate minorului", a declarat Lucian Stroe, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Gorj.

Vizualizări: 944

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: