„Firicel” din Las Fierbinţi, prezent la RomânIA Autentică

Ia românească a fost sărbătorită la sfârșitul săptămânii la Târgu Jiu și Hobița în cadrul unui festival special, intitulat ”RomânIA Autentică”, în cadrul căruia organizatorii și-au propus să strângă 10.000 de fotografii cu persoane îmbrăcate în tradiționala ie pentru a o putea include ulterior în patrimoniul UNESCO.

Vremea excelentă din ziua de Sânziene a făcut ca ia să fie purtată din plin de foarte multe persoane din toată țara, în Gorj ea putând fi văzută în sute și sute de variante. În parcurile de la Târgu Jiu care găzduiesc operele lui Brâncuși au venit sute de persoane, în special copii de la ansamblurile folclorice din județ, toată lumea purtând ie sau costum popular. Fiecare s-a lăudat cu haina de pe el și a admirat-o pe a altcuiva, ia fiind purtată cu mare drag inclusiv de șefii județului.
Sutele de purtători de ie au pornit în marș de la Masa Tăcerii spre Coloana Infinitului, aici fiind organizată o uriașă horă de mână, în care s-au prins toți cei care au fost prezenți, după care cei mai mulți au mers la Hobița natală a lui Brâncuși. Primarul Cosmin Pigui i-a întâmpinat cu mare drag pe toți musafirii care s-au strâns în Poiana Mare, în apropiere de casa muzeu a faimosului sculptor. Aici a fost organizată o serie de spectacole de muzică populară, dar și un târg cu obiecte și vestimentație tradițională, musafirul surpriză și cel mai căutat pentru „selfiurile” de pe Facebook fiind Cuzin Toma. Actorul care îl interpretează pe Firicel din serialul tv „Las Fierbinți” este de loc din Peștișani, iar el a dorit să le arate inclusiv gorjenilor cu această ocazie că nu și-a uitat rădăcinile.
„Am venit aici pentru că aici am crescut, aici am respirat prima dată aerul acesta proaspăt, aici m-am format ca om. Revin de fiecare dată ca să îmi încarc bateriile, iar de data asta, întâmplător sau nu, este și sărbătoarea universală a iei. Am o ie gorjenească, specială, făcută cadou de mama soacră, pe care o port cu drag ori de câte ori am ocazia”, a declarat artistul gorjean. ”Firicel” a fost asaltat de fani pentru diverse fotografii, într-una din ele, pe care actorul a postat-o pe contul personal de Facebook, el apărând împreună cu ansamblul ”Doina Gorjului”, al cărui salariat a fost înainte de a ajunge artist în capitală. Cuzin Toma a venit la Hobița împreună cu soția sa și cei doi copii, un băiețel și o fetiță, întâmplător el întâlnindu-se la un cort al unui meșter popular și cu puștiul care joacă rolul fiului său în serialul tv. Surpriza a fost pentru adevăratul copil al lui Toma întrucât acesta a putut să îl întâlnească în premieră pe fiul din film al lui ”Firicel”, lucru care nu ar fi fost posibil dacă nu exista festivalul ”RomânIA Autentică”.

Vizualizări: 3,523

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vedete:

Citește și: