Firmă privată, „perceptor” la sate

Statul s-a dovedit de cele mai multe ori un prost gestionar al propriilor fonduri, dar şi un slab colector al impozitelor şi taxelor, autorităţile locale din Vladimir văzându-se acum nevoite să apeleze la o firmă privată pentru a strânge de la cetăţeni dările pe care oamenii le au de achitat. Contra unui comision de 30 de lei pentru fiecare debitor şi a unei taxe anuale de 400 de euro, privaţii fac munca funcţionarilor de la stat, funcţionari pe care însă Primăria din localitate nu îi poate angaja din cauza constrângerilor bugetare.

Suma pe care autorităţile din Vladimir o au de încasat de la localnicii din comună depăşeşte o jumătate de milion de lei, mai bine de jumătate din aceasta, circa 300.000 de lei, fiind reprezentată de amenzi pe care oamenii nu le achită. La Primărie nu are cine să se ocupe de strângerea restanţelor, instituţia având o singură angajată pe post de casier, femeia fiind nevoită să facă doar muncă de birou, nu şi de teren. La fel ca şi la alte primării, nu există funcţionari care să le trimită oamenilor înştiinţările cu privire la sumele pe care le datorează şi atunci nici localnicii nu se grăbesc să treacă pe la casierie pentru a plăti taxe şi impozite ori amenzi primite de la Poliţie şi Jandarmerie, cel mai adesea.

Edilul Marius Florin Vijulan a descoperit acum că o firmă privată poate juca rolul perceptorului de altă dată, mai ales după ce firma a pus la punct un program informatic menit să fie utilizat la nivel naţional şi să ajute autorităţile locale în colectarea mai bună a restanţelor la buget. „Noi am discutat cu oamenii, am făcut şi adrese şi titluri executorii, dar doar unii s-au prezentat la primărie şi au achitat debite. Unii nu vin deloc, iar alţii nu sunt de găsit. Au domiciliul la noi în comună, dar nu putem da de ei pentru că sunt plecaţi chiar şi în străinătate, dar amenzile le vin aici. Impozitul anual mediu în localitate nu e mai mare de 100 de lei, sumă care consider că nu e deloc mare şi care ar putea fi uşor plătită. Firma aceasta ne ajută cu programul informatic şi cu faptul că se ocupă de toate procedurile pe care ar fi trebuit să le facă un angajat de-al nostru, dacă l-am fi avut la Primărie”, spune edilul.

„Nu încasăm noi banii”

Firma care a bătut palma cu Marius Florin Vijulan le propune primarilor din întreaga ţară să utilizeze softul său informatic, programul fiind conceput să se ocupe de toată munca pe care ar fi trebuit să o facă la birou angajaţii unei primării. Lucian Boian este reprezentantul pe Oltenia al firmei care se ocupă de soarta impozitelor din Vladimir şi spune că firma se ocupă inclusiv de emiterea adreselor către bănci la care datornicii au conturi active pentru a fi făcute popriri din cont. Acesta dă asigurări că banii plătiţi de oameni ajung la bugetul local, serviciile prestate de firma privată fiind incluse însă în somaţia care le este trimisă acasă localnicilor. „Practic, noi nu încasăm banii. Primăria este cea care încasează banii de la cetăţeni, iar noi primim acel comision de 30 de lei pentru fiecare debitor din sumele încasate la bugetul local şi prinse în somaţiile trimise datornicilor. În momentul în care începe un dosar de executare se trimit titlurile executorii şi somaţiile şi oamenii au posibilitatea de a venit să îşi achite datoriile. În cazul în care nu se întâmplă acest lucru, dosarul de executare merge mai departe, inclusiv la instanţă, dacă este cazul”, spune Lucian Boian.

„Nu avem datorii”

Prin Vladimir sătenii nu sunt la curent cu decizia luată de edilul comunei, oamenii spunând doar că ei fac eforturi pentru a-şi plăti impozitele şi taxele tocmai pentru a nu avea datorii. Vestea că o firmă se va ocupa de strângerea birurilor nu îi interesează prea mult, părerile lor fiind împărţite. „Mai bine ar veni domnul primar cu vorba la noi, ne-ar spune că îi trebuie bani la buget şi cred că ar fi mai bine, ar plăti oamenii. Păi ce, credeţi că numai la noi e aşa? La oraş e tot la fel! Nu are însă lumea bani, că dacă ar fi bani toată lumea ar plăti că nu vrea nimeni să aibă datorii. Noi am plătit, nu avem datorii, ne-am rupt de la pensie şi aşa fac cei mai mulţi”, a spus o pensionară din comună, în ciuda vorbelor sale vreo 200 de consăteni de-ai ei figurând cu datorii la bugetul local.

Vizualizări: 249

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: