Creştere alarmantă a numărului de diabetici în Gorj

Numărul bolnavilor de diabet a crescut alarmant în ultimii ani. La ora actuală aproximativ 12.000 de gorjeni sunt incluşi în program, însă cadrele medicale susţin că numărul bolnavilor este mult mai mare. În cadrul conferinţei desfăşurată vineri la Instituţia Prefectului, cu prilejul Campaniei Naţionale „Controlează-ţi diabetul”, specialiştii au făcut apel la autorităţi pentru a-i sprijini în prevenirea diabetului.

Maria Moţa, medic specialist în Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, a precizat că  judeţul Gorj face parte dintr-o regiune aflată în topul bolnavilor de diabet. „În Gorj şi în Dolj, în toată zona noastră de sud-vest, e mai mult diabet decât în vestul ţării, decât în centrul ţării. Acesta este unul din motivele pentru care Societatea Română de Diabet a decis să vină în Gorj”, a declarat Maria Moţa. Acesta a făcut şi un apel către autorităţi. „Pentru prevenirea diabetului zaharat avem nevoie de primari, de Consiliul Judeţean, de Prefectură, să avem locuri de joacă pentru copii, să susţinem efectuarea orelor de educaţie fizică. Avem nevoie de copii sănătoşi înainte de a fi genii în matematică sau în română. Majoritatea orelor de sport se transformă în română sau matematică, iar noi avem nevoie ca ei să facă mişcare”, a menţionat Moţa.

La rândul său, Lucreţia Pârcălăboiu, şefa Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Târgu Jiu, s-a plâns de lipsa personalului medical de specialitate. „La nivelul judeţului avem o creştere alarmantă a diabetului la toate vârstele, copii, tineri, adulţi. Avem nevoie de mai multe decât ni se ofere. Nu am asistente foarte multe, am două asistente care au făcut un curs de educaţie în diabet, ceea ce este foarte puţin la 11.848 de diabetici cât am acum în judeţ. Eu întâmpin greutăţi la nivelul centrului. Nu am primit finanţare pentru un informatician”, a declarat Lucreţia Pârcălăboiu.

Vizualizări: 179

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: