Fonduri mai mari pentru analizele medicale

Gorjenii asigurați din punct de vedere medical pot să-și facă analize medicale gratuite. Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS) Gorj a alocat în acest an mai mulți bani acestui sector. Cu toate acestea, laboratoarele de analize medicale programează pacienții și peste trei luni invocând lipsa plafonului. Cel mai repede se epuizează analizele RMN.

Numai în anul 2016, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Gorj a alocat către cele 12 laboratoare medicale cu care se află în contract suma de 350.000 lei. Cu aproape 40.000 de lei mai mult ca în anul 2015, spun reprezentanții CJAS Gorj. Chiar și așa, nu toți gorjenii apucă să-și facă analize gratuite decât dacă așteaptă uneori și câte trei luni. „Bugetul total este undeva 600.000 lei și se împarte pe analize de laborator, 350.000 lei, radiologii și imagistică convențională, 100.000 lei, radiologii și imagistică de înaltă performanță 120.000 lei. Restul sunt pe acte adiționale la medicii de familie. Bugetul pe anul acesta este mai mare ca anul trecut, cu aproape 40.000 lei la momentul acesta pentru că este posibil să mai apară vreo rectificare”, a spus Daniel Șurlea, președinte CJAS Gorj. Cel mai repede se epuizează plafonul alocat investigațiilor RMN.

Atenție la RMN
Președintele Casei de Asigurări atenționează medicii să folosească înainte orice altă formă de investigație, iar RMN-ul să fie practic ultima soluție. ”Plafonul nu ar fi trebuit să se fi terminat. Singura problemă este la RMN. Acolo plafonul este de 50.000 de lei, dar costurile investigațiilor este destul de mare. Un pic trebuie și medicii să fie atenți pentru că RMN-ul se face doar ca o ultimă invesigație, nu când pacientul nu mai are nicio șansă, ci după ce s-au epuizat celelalte investigații, adică după analize, ecografii”, a mai spus Daniel Șurlea, președintele CJAS Gorj. Gorjenii care nu așteaptă însă să facă analize medicale decontate de CJAS Gorj, scot din buzunare în medie 200 de lei pentru un set complet de analize, iar pentru un RMN de la 450 la 700 de lei, în funcție de complexitatea examenului. În Gorj sunt 12 laboratoare de analize medicale în contract cu CJAS și patru laboratoare de imagistică de înaltă performanță.

Vizualizări: 1,755

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Sănătate:

Citește și: