Fug de caniculă. La coadă pentru un loc în Peştera Muierilor

Căldură mare, dar și aglomerație pe măsură la peșterile din județ, la Peștera Muierilor stându-se efectiv la coadă pentru a prinde un loc în grupul de 100 de persoane căruia i se permite accesul la fiecare oră. Turiștii vin din toate colțurile țării, dar numărul cel mai mare al acestora este așteptat pentru sfârșitul săptămânii viitoare, minivacanța de Sfânta Maria Mare dându-le posibilitatea mult mai multor români să plece de acasă.

Cine a dorit în weekend să intre în peștera de la Baia de Fier a trebuit să aștepte la coadă pentru a prinde un bilet de acces. Zeci de oameni au așteptat pentru a le veni rândul, dorința tuturor fiind aceea de a scăpa de căldura de afară fie și pentru o oră, cât a durat turul peșterii. „Avem 42 de grade la Severin și nu mai puteam sta în casă. De asta am și venit numai în pantaloni scurți și tricou, că m-am săturat de căldură. Vreau să mă răcoresc, iar aici e locul perfect pentru așa ceva”, a spus un turist din Mehedinți, venit la Baia de Fier împreună cu familia și câțiva prieteni.

Au fost însă și gorjeni care și-au dorit și ei un loc răcoros, inclusiv localnici din Baia de Fier venind la peșteră pentru a scăpa de caniculă. „Am nepoțeii, au venit de la Târgu Jiu și e așa de cald în casă că am zis că venim la peșteră. Durează doar o oră, dar măcar știm că în ora asta ne răcorim și ne încărcăm bateriile pentru restul zilei. Sper să nu ne alegem cu vreo răceală, că nu ne-am îmbrăcat mai gros, dar asta să fie problema, că acum trece repede”, a spus un sătean din Baia de Fier. Au fost însă și turiști pentru care nici măcar temperatura din peșteră nu a fost suficient de mică pentru a simți că s-au răcorit. Un craiovean a intrat doar cu un maiou pe el și a fost convins că și acesta era prea gros. „Ne-a spus ghidul că sunt undeva la 9 grade, dar mie mi se pare că tot e cald. Mă așteptam să fie mai rece, sunt dezamăgit din punctul acesta de vedere, noroc că e frumos interiorul și am ce vedea”, a spus olteanul.

Ghidul peșterii, Valentin Duboiu, este permanent îmbrăcat cu o vestă și o căciulă bine trasă pe cap. El spune că rare sunt momentele în care se poate bucura de căldura de afară, dese fiind doar răcelile de care trebuie să se trateze. „Aici media este undeva la 10 grade Celsius, iar schimbul acela brusc de la 30 și ceva de grade câte sunt afară la ceea ce este în peșteră are un efect asupra noastră. Suntem răciți tot timpul anului, dar pentru turiști e bine, pentru că ei căută răcoarea la noi și o și găsesc. Le oferim o răcoare pe care toată lumea și-o dorește, nu genul acela de răcoare, știți care, de care, de asemenea, toată lumea se ferește”, a spus ghidul, aluzia sa fiind la „răcoarea” de după gratii, „răcoare” care, de fapt nu prea este, după cum se plâng deținuții că nu le sunt respectate drepturile în penitenciarele românești.

Galerie foto


Vizualizări: 2,352

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: