Au parcurs 500 de kilometri să vadă unde s-a născut Eroina de la Jiu

Paisprezece copii au străbătut sute de kilometri, din Vrancea, până în Gorj, pentru a vizita locul în care s-a născut și a trăit Ecaterina Teodoroiu. Elevii știu toate actele de eroism ale eroinei, cunosc foarte bine chiar și locul în care aceasta s-a jertfit pentru patrie și au vrut să pornească pe urmele ei. Tinerii de la şcoala din Străoane au depus și o coroană de flori la Mausoleul din Piața Prefecturii. Copiii, însoțiți de profesori, au fost primiți în Sala Maură din Palatul Administrativ, unde li s-au transmis câteva date despre eroina de la Jiu. Peste 500 de kilometri au avut de mers elevii, însă nu au regretat nicio clipă. „Am venit să o reprezentăm aici pe Ecaterina Teodoroiu. Am învățat despre ea la istorie. A murit în zona noastră. Aici am mers la Casa Memorială și am văzut deja Mausoleul în care se află rămășițele pământești ale eroinei”, ne-a spus o elevă de la școala din Vrancea.

În locul în care a fost ucisă Ecaterina Teodoroiu, în luna august, când se vor împlini 100 de ani de la moartea sa, va fi ridicat un monument.

Elevii gorjeni le întorc vizita

Școala Gimnazială „Ecaterina Teodoroiu” din Târgu Jiu va întoarce vizita chiar pe 22 august. Aproximativ 20 de elevi, însoțiți de profesori, vor merge în Vrancea. Colaborarea dintre cele două școli se derulează de un an. „Proiectul se va încheia pe 22 august, când vom merge și noi la Vrancea. Dornici de istorie, cei de la Străoane ne-au contactat să facem ceva frumos. La noi, la școală, am prezentat un program în cinstea dumnealor. Am mers la Casa Memorială, am mers să vizităm și operele lui Constantin Brâncuși, apoi la Tismana”, a declarat Livia Zamfir, directorul Școlii Gimnaziale Ecaterina Teodoroiu.

În acest an, Agenda culturală a judeţului Gorj se derulează sub marca programului „2017- Centenar Ecaterina Teodoroiu", dedicat eroinei de la Jiu.

Galerie foto



Vizualizări: 2,513

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: