„Gata Oricând”, un film bazat pe întâmplările petrecute la Târgu Jiu

Premiera filmului care spune povestea adevărată, petrecută în timpul Primului Război Mondial, când cercetașii și locuitorii din Târgu Jiu au apărat orașul de invazia armatelor germane, va avea loc pe 1 Decembrie.

Impresionant este că, ideea filmului a plecat de la o carte pentru copii, bazată pe fapte reale. În acest sens, co-regizorul, Barbu Silviu Tripăduş, a mărturisit, într-o emisiune televizată, cum şi-a găsit inspiraţia într-un anticariat: „Eu citisem că existau nişte cercetaşi în perioada Primului Război Mondial, care au fost împuşcaţi. M-am documentat pe internet. Am văzut că sunt pe calea cea bună. Am fost la Biblioteca Naţională. Am fost la Piteşti. Oarecum dezamăgit că nu am găsit ceva în arhive. Plimbându-mă, într-o zi, am ajuns într-un anticariat. Acolo am găsit o carte, pentru copii, tipărită în 1972. Cartea prezenta mai multe poveşti ale cercetaşilor care au apărat oraşul Târgu Jiu în perioada războiului. Am citit-o pe loc. Poveşti inspirate din realitate”.

Regizorul mărturiseşte că nu a ezitat să pornească spre Târgu Jiu, acolo unde a găsit sprijin din partea fostului viceprimar, Adrian Tudor: „Imediat după ce am citit despre întâmplare, m-am urcat în maşină şi m-am dus la Târgu Jiu. M-am dus la Poarta Sărutului şi am întrebat poliţiştii local dacă au auzit de poveste. Ei ştiau mai multe. M-au trimis la primărie, la Adrian Tudor. I-am zis ce vreau să fac şi mi-a pus la dispoziţie un manuscris al eroului principal din film, care a fost publicat de fiul lui, care trăieşte. Ce o să vedeţi în film este informaţie reală. Noi am adăugat puţină culoare şi parfum. Ca o surpriză, am adăugat în film şi personajul lui Constantin Brâncuşi”, a afirmat Barbu Silviu Tripăduş.

Povestea cercetaşilor care au ţinut piept armatelor germane nu este una necunoscută. De asemenea, marele regizor, Sergiu Nicolaescu, şi-a dorit să monteze un film bazat pe aceste fapte: „Sergiu Nicolaescu ar fi vrut să facă filmul. Ştiu din surse sigure că ar fi avut planul acesta. Nu ştiu de ce nu l-a mai realizat”, a transmis Tripăduş.

Din distribuţie fac parte Liviu Cheloiu, Cătălina Romaneţ, Daniel Nuţă, târgujienii: Emanuel Cercelaru, Robert Cercelaru, Dragoş Stroie şi actori ai Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”.

Vizualizări: 2,583

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: