Gorj: Restaurarea ruinelor Bisericii Sparte este blocată

Ruinele Bisericii Sparte din comuna Bălănești ar putea aduce o valoare adăugată localității și ar crea oportunități pentru turiști. Ruinele au fost afectate și de cutremurele de anul trecut, iar autoritățile s-au gândit să le restaureze, însă întâmpină probleme legate de terenurile din zonă.

Demersurile autorităților locale din comuna Bălănești pentru restaurarea Ruinelor Bisericii Sparte sunt blocate de o cadastrare greșită a terenurilor.

”Mi-aș dori foarte mult să reușesc să restaurez aceste ruine, însă întâmpin o problemă care se poate rezolva, dar care necesită timp. Este vorba despre cadastrele cetățenilor care dețin terenuri în zona respectivă și unele se suprapun. Nu este însă numai acesta problema, deoarece la calcule nu se obține o suprafață de teren corectă. După ce rezolvăm aceste situații, vrem să restaurăm ruinele, deoarece este păcat să le lăsăm în paragină. Mă gândesc să depun un proiect pentru obținerea de fonduri europene”, a declarat Ovidiu Pungan, primarul din comuna Bălănești.

Edilul nu dorește lucrări ample de restaurare și amenajare, ci vrea doar să salveze acest obiectiv turistic din comună.

”Nu se știe exact istoria acestor ruine. Există cărți care spun că această biserică ar fi fost păgânizată, altele că ar fi fost incendiată intenționat de către localnici. Nu știu exact ce s-a întâmplat acolo, dar este un obiectiv de interes turistic. Se spune că un nuc a crescut în mijlocul ei, chiar din altar, însă am fost nevoiți să-l retezăm pentru că prezenta un pericol pentru ruinele care au fost afectate și mai mult de cutremurele de anul trecut. Aș dori să împrejmuiesc zona și să o conserv în starea actuală”, a mai spus edilul de la Bălănești.

Vizualizări: 2,820

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: