Gorjenii, obligaţi să se asigure împotriva dezastrelor naturale

Legea care obligă persoanele fizice sau juridice să îşi asigure locuinţele împotriva dezastrelor naturale a fost promulgată, marţi, de preşedintele Traian Băsescu, actul normativ urmând să intre în vigoare la 120 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Gorjul este unul din judeţele cele mai grav afectate în ultimii ani de inundaţii şi alunecări de teren. Roşia de Amaradia, Teleşti, Băleşti, Stăneşti, Mătăsari sunt doar câteva din localităţile grav afectate. Cauzele calamităţilor sunt doar în parte cele naturale, în cele mai multe cazuri intervenind răul făcut de mâna omului. Ne referim aici la schimbările de relief produse de exploatările miniere, dar şi la excavările care se fac în albiile râurilor pentru scoaterea balastului.

Sute de case au fost afectate în ultimii ani în Gorj, iar guvernul a cheltuit sume imense pentru reconstruirea acestora. De acum, asigurarea este obligatorie, astfel că viitorii sinistraţi nu trebuie să se mai aştepte la despăgubiri. Nu de la guvern, dar vor putea în schimb să fie despăgubiţi de societăţile de asigurare. Suma asigurată obligatoriu, potrivit actului normativ, este de 20.000 de euro pentru fiecare locuinţă construită cu structură de rezistenţă din beton armat, metal sau lemn sau cu pereţi externi din piatră, cărămidă arsă sau din orice alt material rezultat în urma unui tratament termic sau chimic şi de 10.000 de euro pentru orice locuinţă cu pereţi externi din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic sau chimic.

Cei care nu îşi vor asigura locuinţele nu vor beneficia, în cazul producerii unui dezastru natural, de nicio despăgubire de la bugetul de stat sau de la bugetul local, se mai arată în actul normativ.

Legea mai prevede înfiinţarea pool-ului de asigurări împotriva dezastrelor naturale, ca societate de asigurare-reasigurare, care va gestiona Fondul de risc, din care se va asigura plata daunelor în cazul producerii riscurilor asigurate obligatoriu. Proiectul de lege a fost adoptat de Senat şi intră în vigoare la 120 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial.

Vizualizări: 140

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: