Grindina a distrus o parte din producția de cireșe de la Rugi 

Vijeliile și piatra căzută marți în comuna Turcinești a adus pagube în plantațiile de cireși. O parte din producția de anul acesta a fost compromisă, însă autoritățile locale speră ca măcar în zonele unde nu a căzut grindină, lucrurile să meargă bine. Anul acesta va fi organizat la Rugi și ”Festivalul cireșelor”, iar primarul speră să nu lipsească cireșele.

Comuna Turcinești, mai exact satul Rugi, este patria cireșelor din județul Gorj. Până marți producția de anul acesta a fost una mulțumitoare, însă avertizările meteorologilor s-au adeverit i-ar cantitățile de grindină căzute pe alocuri au făcut prăpăd. ”Până marți producția de cireșe era mulțumitoare, dar a bătut piatra într-un ritm alert și în cantități mari și a adus numai necazuri celor care au plantații. Sunt multe fructe pe jos, dar din fericire, o parte din satul Rugi a rămas neatins de aceste fenomene meteo extreme”, a precizat primarul din Turcinești, Dumitru Modrea.

Cât despre prețul practicat de comercianți în piețele din Târgu-Jiu, autoritățile dar și producătorii spun că este unul aberant. ”Din ce am văzut și în piață și din ce am vorbit cu producătorii locali prețul cu care se vinde un kilogram de cireșe este unul aberant. Este clar că la Rugi, cireșele nu se vor vinde la prețul acela, se va merge pe undeva pe la 20, 25 de lei pe kilogram, și nu 50 cât este kilogramul în piață”.

Autoritățile locale din comuna Turcinești anunță că anul acesta va fi organizat și ”Festivalul Cireșelor”. ”Eu am făcut proiectul de hotărâre pentru organizarea ”Festivalului Cireșelor”, o să-l supun spre vot în Consiliul Local. Evenimentul va fi organizat pe data de 12 iunie, fără cheltuieli prea mari, pentru că oamenii vor să socializeze, nu au nevoie de nu știu ce lăutari cunoscuți și se pot distra și cu muzica de la o boxă. Eu sper ca vremea să nu mai creeze probleme și dacă producția se menține la fel cum s-a preconizat vor avea cireșe la festival, va fi expoziție cu vânzare”, a mai spus edilul din Turcinești.

Vizualizări: 2,076

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: