Gunoaiele de pe fundul oceanelor ar putea fi colectate de roboți

În apele globale există aproximativ 66 de milioane de tone de deșeuri, iar cele mai multe dintre acestea sunt gunoaiele de pe fundul oceanelor. Oamenii de ştiinţă dezvoltă în prezent roboţi care vor colecta aceste deşeuri din apă. 

Cu excepția câtorva operațiuni periculoase desfășurate de scafandri, majoritatea eforturilor de a aborda gunoaiele de pe fundul oceanelor s-au concentrat pe abordarea deșeurilor care plutesc la suprafață.

Cercetătorii din proiectul SeaClear, finanțat de UE, dezvoltă o soluție bazată pe inteligență artificială pentru curățarea fundului oceanului fără a pune în pericol vieți omenești.  Soluția intenționează să automatizeze procesul de căutare, identificare și colectare a deșeurilor marine folosind roboți autonomi colaborează. Sistemul constă dintr-o barcă, o dronă, doi roboți subacvatici și un coș de colectare. Potrivit SeaClear, roboții lor vor fi primii care vor curăța gunoiul de pe fundul oceanului, scrie Tech Xplore.

Ambarcațiunea fără pilot scanează fundul mării folosind un sonar și marchează orice resturi mari pe care le găsește. Dezvoltată de partenerul de proiect Subsea Tech din Franța, barca servește drept navă-mamă a sistemului: toți ceilalți roboți comunică cu aceasta, pleacă și se întorc la ea și, de asemenea, primesc energie de la aceasta prin cabluri.

Atunci când apa este suficient de limpede, o dronă caută porțiuni mari de gunoi identificabile din aer. Sub apă, un mic robot de observare folosește o cameră și un sonar pentru a scana fundul mării pentru a găsi gunoi mai mic. Un al doilea robot subacvatic, mai mare, colectează apoi gunoiul cu un dispozitiv de aspirare pentru a ajuta la ridicarea deșeurilor parțial îngropate. 

Pentru a se asigura că formele mici de viață marină nu vor fi afectate, dispozitivul de aspirare este prevăzut cu niște mici grile. Robotul depune fiecare bucată de gunoi pe care a adunat-o într-un coș de pe barcă. Coșul este special conceput pentru a împiedica gunoiul plutitor să ajungă înapoi în apă.

În mai 2022, SeaClear și-a testat prototipul în portul Hamburg. Aceasta a fost a doua rundă de încercări, după prima rundă din Dubrovnik, Croația, în septembrie 2021, a informat descopera.ro. În Dubrovnik, unde vizibilitatea subacvatică a fost relativ bună, echipa a progresat în a face ca diferitele componente să funcționeze ca un sistem.

Vizualizări: 807

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: