Gutuile din Gorj dau aromă renumitului coniac Alexandrion

Gutuile produse în Gorj sunt folosite în prepararea băuturilor rafinate cunoscute în toată lumea. O parte din recolta de gutui din 2015 a Stațiunii Pomicole Drăgoieni a fost achiziţionată de o firmă care are o colaborare cu producătorul de coniac marca Alexandrion. Gutuile din Gorj au fost folosite pentru aromatizarea coniacului.

Staţiunea de Cercetare Dezvoltare Horticolă din Drăgoieni a înregistrat anul trecut o recoltă bună din plantaţiile proprii de gutui. Fructele culese de pe plantaţiile din Drăgoieni şi Bălăneşti au plecat la Ploiești și au fost folosite în procesul de fabricare a renumitului coniac Alexandrion. "Anul trecut am avut o producție bună la gutui, sigur că întreaga producție a fost valorificată la prețuri, zicem noi, bune. Fructul este solicitat având calități deosebite. Anul acesta o parte din cantitate a fost livrată unei firme din Ploiești care are o colaborare cu firma Alexandrion, tocmai pentru a cupaja cu esența de gutui băutura respectivă și a da o aromă specifică. Sigur, mai sunt și alte întrebuințări, inclusiv pentru obținerea unor distilate din gutui care se caracterizează prin aromă și gustul specific și este considerat ca o raritate, o băutură rară", a declarat Ion Călinoiu, director Stațiunea Pomicolă.
Firma respectivă a dorit să cumpere cantități mai mari, dar cei de la stațiune nu au mai avut în depozite. "Am dat o cantitate de 20 de tone, pentru că au venit mai târziu, după ce gutuile au fost livrate, însă solicitările au fost mult mai mari. Sperăm ca anul acesta, dacă producția de gutui va fi bună, să avem și solicitări mai multe din această direcție. Anul trecut am avut o producție de 60 de tone de gutui care a fost valorificată în totalitate", a precizat directorul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare Horticolă Drăgoieni.
Gutuile sunt la mare căutare, având calități gustative deosebite și o aromă specifică. Fructele acestea sunt folosite frecvent în industria alimentară și chiar în cea cosmetică.

Vizualizări: 1,870

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Gospodar:

Citește și: