În vizită în inima Europei, în vizită la Parlamentul European

Despre Uniunea Europeana vorbim în fiecare zi în mass media, pe social media sau  la școală. Știm mai mult sau mai puțin cât de importantă a fost și este alegerea pe care am făcut-o cu toții  în 2007, când am decis  să facem  parte din această mare familie europeană. Astăzi 28 de state împărtășesc aceleași  principii, aceleași valori și sunt mai libere și mai prospere decât ar fi sperat să-și imagineze părinții fondatori ai Uniunii.

Pe 6 noiembrie 2017 am avut șansa să reconstituim din inima Uniunii Europene, de la Bruxelles, istoria. Să vedem cum arată astăzi Europa celor 28 și să discutam despre cum va arăta mâine. La vizita de studiu au participat 40 de formatori de opinie (profesori, reprezentanți ai asociațiilor studențești și consiliilor elevilor, elevi) din Târgu Jiu și din țară. Din Târgu Jiu au luat parte la vizită profesori și elevi de la Liceul Teologic Tg Jiu și de la Colegiul Național ”Spiru Haret”, iar din țară tineri formatori de opinie din Craiova, București, Galați, Constanta și Iași. A fost o lecție  de istorie pe viu.

De ce o vizită la Parlamentul European? Obiectivul general al vizitei de studiu a constat în creșterea gradului de conștientizare al tinerilor din România referitor la politicile și activitățile Parlamentului European; apoi pentru a acumula noi informații cu privire la procesul legislativ și la importanța actelor emise de către Parlamentul European, precum și conexiunile dintre instituțiile Uniunii Europene. Și nu în ultimul rând pentru a acumula noi informații cu privire  la importanța actelor emise de către Parlamentul European, precum și conexiunile dintre instituțiile Uniunii Europene.

Am aflat printre altele că acest Parlament, a cărui componență o decidem noi, cetățenii, participând la alegerile care se desfășoară o dată la 5 ani,  este o singură instituție, dar are trei sedii: Strasbourg, Bruxelles și Luxembourg. Că este una dintre cele 3 mari instituții ale triunghiului decizional care, foarte deschisă,  face eforturi susținute pentru a deveni cât mai cunoscută și mai accesibilă  cetățenilor, pe care îi reprezintă.

Din interior, prima impresie pentru participanții la vizită a fost aceea că Parlamentul European este o  instituție europeană simplă și eficientă,  de care avem nevoie cu toții. Vizita a presupus un dialog permanent cu reprezentantul Parlamentului European. Am aflat cum funcționează, ce fel de decizii ia, cum ne schimbă aceste decizii viața de zi cu zi și de ce este extrem de important să participăm la alegerile pentru Parlamentul European. Am discutat despre spațiul Shengen, despre zona euro, despre Brexit și despre europarlamentarii români prezenți în parlament. A fost o încântare să aflăm că politica poate fi nobilă și în folosul cetățenilor, că în Parlamentul European nu există Putere și Opoziție și că deciziile aici se iau pe bază de negociere și compromis, în sensul bun al cuvântului.

A fost o surpriza să vedem cât de mulți vizitatori trec pragul Parlamentului European. Oricine poate ajunge aici. Departamentul de „Vizite și Seminarii” facilitează posibilitatea de a cunoaște instituția la ea acasă. Individual sau în grupuri, Parlamentul European este deschis cetățenilor. Ca și vizita noastră, o parte dintre aceste vizite sunt finanțate, din fondurile la dispoziția Parlamentului.  Cei 40 de participanți au avut asigurate transportul, cazarea și mesele pe perioada vizitei la Parlament  . Aplicația pentru vizita de studiu a fost realizată de organizația non-guvernamentală Tineri Parteneri Pentru Dezvoltarea Societății Civile, care,  în ultima perioadă a desfășurat ample activități de diseminare privind rolul și importanța instituțiilor UE , implicând tineri din toată țara în activități specifice.  

Tinerii au putut vizita și Parlamentarium - muzeul Parlamentului European, un spațiu fascinant, dominat de high-tech, unde au putut intra în contact cu trecutul, prezentul și viitorul UE. Ultima parte a vizitei a constat în vizitarea altor atracții din Bruxelles: Mini  -Europa,  Atomium sau centrul vechi al orașului Bruxelles.

Datorită acestei șanse am fost mai aproape de Europa și am înțeles că noi suntem de fapt  Uniunea Europeana. Mai aproape de Europa , înseamnă mai aproape de noi!

Profesor Ghinoiu Mihaela

Vizualizări: 351

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: