Incendiu de pădure, stins de localnici

A fost incendiu de pădure în noaptea de luni spre marți la Stoina, în județul Gorj. Localnicii sunt cei care l-au stins, susține primarul localității.

“Cu mult efort și puțin noroc, împreună cu o parte din echipa primăriei, am reușit să stingem incendiul din pădurile Mielușei - Ulmet. Pompierii și padurarii ne-au tratat cu absența”, a transmis primarul Laurențiu Anghel. Intervenția a durat câteva ore.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență a confirmat că nu a avut nicio intervenție la Stoina, ci în localitatea vecină, Crușeț, tot la un incendiu de vegetație.

actualizare - Reacția ISU Gorj: “În urma unei postări făcută pe o rețea de socializare de către un primar al uneia dintre comunele județului Gorj cu privire la absența pompierilor militari de la intervenția unui incendiu de vegetație uscată izbucnit pe raza comunei în fruntea căreia se află domnul primar, tin să precizez următoarele:

1. Instituția noastră nu a fost solicitată să intervină pentru stingerea incendiului la care face referire domnul primar!

2. Avem prevederi legale foarte clare în ceea ce privește stingerea incendiilor și aș începe cu Legea nr. 307 din 12 iulie 2006 (republicată) privind apărarea împotriva incendiilor care, la Secțiunea a II-a – Obligațiile consiliului local și ale primarului, art. 14, lit.c) prevede: (Primarul) “Coordonează organizarea permanentă a intervenției în caz de incendiu la nivelul unității administrativ-teritoriale, asigură participarea la intervenție a serviciului voluntar de urgență cu mijlocele din dotare și conducerea intervenției, până la stingere incendiului ori până la sosirea forțelor inspectoratului;”

Totodată, la același articol, lit. l): (Primarul) “Informează de îndată, prin orice mijloc, inspectoratul despre izbucnirea și stingerea, cu forțe și mijloace proprii, a oricărui incendiu pe raza unității administrativ-teritoriale, iar în termen de 3 zile lucrătoare completează și trimite acestuia raportul de intervenție;”

De asemenea, Hotărârea nr. 557 din 3 august 2016 privind managementul tipurilor de risc, Anexa nr.3 LISTA activităților specifice care se îndeplinesc în cadrul funcțiilor de sprijin, punctul 9 – Localizarea și stingerea incendiilor, la subpunctul 9.1. este prevăzut faptul că serviciile publice voluntare constituite la nivelul UAT-urilor au rol principal în localizarea, stingerea și lichidarea consecințelor incendiilor.

3. Anual, instituția noastră intervine pentru localizarea și lichidarea a sute de incendii de vegetație uscată, nu preferențial, ci de fiecare dată când suntem solicitați! N-am fi avut nicio ezitare în a interveni și pentru localizarea și lichidarea incendiului la care face referi domnul primar, dacă am fi fost solicitați să intervenim. Nu urmărim conturile create pe rețelele de socializare de către fiecare primar sau primărie pentru a ne autosesiza atunci când postează problemele pe care le rezolvă, eroic, pe raza comunei.

Concluzionând, primarul și serviciul voluntar pentru situații de urgență constituit la nivelul unității administrativ-teritoriale au obligația legală de a interveni în astfel de situații. Nu este nicio faptă de eroism prin faptul că trebuie să ne îndeplinim obligațiile legale, dar cu siguranță este inadmisibil și rușinos să încerci să ironizezi o instituție profesionistă și ale cărei misiuni zilnice și prioritare sunt acelea de a salva vieți și bunuri. Un primar care își face un selfie de la intervenția pentru stingerea unui incendiu de vegetație izbucnit pe raza comunei pe care o conduce, cu siguranță, nu-l exceptează de la obligația de a studia, a lua la cunoștință și de a pune în aplicare prevederile legale în vigoare”.

Vizualizări: 2,267

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: