Incident de securitate în Prefectura Gorj. Zgomote ciudate în capul prefectului!

Instituția Prefectului Gorj a dat publicității joi, 13 iulie 2017, cel mai idiot document din ultimii douăzeci de ani. Este vorba de un set de reguli privind accesul în instituție, aprobat prin ordin al prefectului Ciprian Florescu. Sunt atâtea trăsnăi pe parcursul celor patru pagini de reguli, cum nu am întâlnit nici la primăriile unde se presupune că juriștii nu au atâta carte precum cei de la Instituția Prefectului.

Setul de reguli privind accesul și circulația persoanelor în Palatul Administrativ începe prin a defini accesul. „Prin acces, se înțelege atât intrarea, cât și ieșirea persoanelor”, scrie în document, de azi încolo impunându-se probabil modificarea DEX prin ordonanță de urgență, pentru că nimeni nu a definit până acum accesul ca fiind ieșirea.

Presa este direct vizată de ordinul prefectului. Ziariștii nu mai pot intra în Palatul Administrativ decât cu legitimație de acreditare în specialitate, ce o fi aia. „Reprezentanții mass media pot folosi aparatele de fotografiat, filmat, înregistrat audio-video sau de comunicare la distanță numai în locurile și spațiile pentru care au primit aprobare”. Adică și dacă vor să dea un telefon, ziariștii au nevoie de aprobarea prefectului. În următorul paragraf, ordinul le impune tuturor șefilor de instituții și purtătorilor de cuvânt să comunice informații publice doar din spațiul special amenajat, respectiv din sala B a Palatului Administrativ. Parcă văd zeci de șefi, ziariști și purtători de cuvânt, parlamentari stând la ușa sălii B, așteptând să le vină rândul. Ori va trebui să ne programăm, TV Sud ia declarații la ora 9.00 de la X, Gorj TV la și un sfert de la Y.

La capitolul „Accesul altor persoane”, ordinul prefectului capătă accente de nesimțire. „Nu vor fi premise articole de îmbrăcăminte sfâșiate, murdare și zdrenţăroase, articole de îmbrăcăminte provocatoare sau purtate provocator”, scrie în documentul semnat de Ciprian Florescu, căruia probabil îi cam pute de la aceste „alte persoane” care vin cu probleme la palat. Mai mult, nu pot fi purtate haine cu desene sau cuvinte sugestive, slogane, la ținută inacceptabilă fiind incluși pantalonii scurți și papucii de plajă. Ce înseamnă haine cu desene sau cuvinte sugestive, domnule prefect? Cum adică nu putem purta tricouri cu slogane? Dacă cineva are un tricou cu „Prostia nu doare”, nu poate intra în prefectură? Tot la "alte persoane" aflăm că le este interzis accesul cu aparatură de înregistrare, fotografiere sau transmitere la distanță, cu excepția telefoanelor mobile. Care ce să vezi, înregistrează, fotografiază și transmit la distanță.

Interesant este că prefectura lui Ciprian Florescu (pentru că nu pare a funcționa ca o instituție publică) face reguli pentru toate instituțiile care își desfășoară activitatea în Palatul Administrativ. Este vorba de Consiliul Județean, cabinete parlamentare, Direcția Agricolă, Direcția de Statistică, organizații neguvernamentale etc. Până luni, toate acestea trebuie să facă liste cu angajații și să le depună la porțile de acces, după ce au în prealabil aprobarea prefectului. Zilnic, la finalul programului, fiecare instituție trebuie să facă tabel cu persoanele care rămân peste program, pe care să-l ducă la poartă.

Cetățenii străini nu pot intra în Palatul Administrativ decât cu aprobare de la prefect sau un înlocuitor, de parcă am fi pe vremea Împușcatului. Mania persecuției este atât de mare în capul prefectului, încât în ordin scrie „La intrarea în obiectiv, persoanele și bagajele tuturor persoanelor din afara instituției se supun controlului antiterorist”. Ori prefectul se crede șef de stat sau de guvern, ori a copiat și el ordinul de undeva, ori a fost declarată stare de alertă și a uitat să ne anunțe. Ori atât îl duce capul, iar subalternii nu știu să zică decât „Da, șefu!”. Păcat de bieții jandarmi, care vor avea de îndurat pe nedrept toate înjurăturile. Măcar să le aducă niște întăriri, altfel accesul sutelor de salariați la ora 8.00 dimineața ar putea dura până la prânz, cu toții trebuind legitimați, notați în registrul special cu ora intrării etc.

Vizualizări: 6,300

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: