Târgu Jiul, codaș la spații verzi chiar și în România

La o scurtă plimbare cu mașina prin București (de nevoie, desigur, că nu e nimeni dement să meargă de drag cu mașina prin acest oraș groaznic), în acest weekend, termometrul mașinii țopăia mândru, în funcție de locul unde te aflai, între 45 și 50 de grade Celsius. Nu e nici o exagerare, se știe că în orașe, în soare și betoane, tot mai multe betoane, temperaturile sar constant și chiar binișor de 50 de grade. Și abia atunci, nepermis de rar adică, ne amintim cât de important este să avem copaci. Care, pe lângă multele beneficii mai complexe, încep prin a ne da râvnita umbră, și măcar pentru asta ar trebui să-i iubim mai mult.

Și astfel se naște discuția: sunt suficient de mulți copaci în București? Dar în Târgu Jiu?

Ei bine, întâmplător, situația în ambele municipii este catastrofală. Și capitala, și Târgul, sunt la distanță enormă de cei 26 de metri pătrați de spațiu verde/ locuitor, cât a stabilit Uniunea Europeană că trebuie să fie minimul acceptabil, într-o comunitate. Mai exact, Bucureștiul oferă locuitorilor lui doar 9 mp de spațiu verde/locuitor, iar Târgu Jiul doar 6! În comparație, ca să vedeți cam pe unde ne situăm, Viena oferă aproape 100 de metri pătrați de spațiu verde/locuitor. Mai exact, 51% din suprafața totală a Vienei e formată din verdeață. Amuzant cum taman firmele austriece ne despăduresc masiv dealurile și munții, nu? Dar asta e o discuție de purtat cu altă ocazie.

Pentru moment, să spunem că, din 1990 încoace, spațiile verzi din București s-au redus cu peste 50%. Nu există din păcate și o statistică pentru Târgu Jiu de acest gen, dar promitem să o facem și să readucem chestiunea în atenția noului primar. Nu de alta, dar o statistică din 2015 ne spune că unele orașe din România chiar sunt prietenoase, în ceea ce privește spațiile verzi alocate locuitorilor. Miercurea Ciuc, Bistrița și Slobozia depășesc toate 40 mp de spații verzi/locuitor, iar Cluj, Craiova și Suceava stau și ele destul de bine. Dar cam acestea sunt singurele orașe care îndeplinesc baremul stabilit de UE. Asta deși ne lăudăm cu o țară în care natura a fost foarte darnică. Nu și noi cu ea, din câte se vede.

Cu ajutorul dumneavoastră, al cititorilor noștri, vom iniția cât de curând o campanie în care îi vom cere noului primar să pornească o reînverzire masivă a orașului nostru. Pentru că planeta continuă să se încălzească, nu de altceva, iar în ritmul ăsta în câțiva ani o să murim toți de arșiță, printre betoane.

Vizualizări: 1,682

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Vocile schimbării:

Citește și: