Învață o meserie în România, cu gândul să muncească în străinătate

O singură meserie și doar o singură clasă de elevi. În localitatea Bustuchin, județul Gorj, se află singura școală din România care încă mai specializează tineri în construcții de drumuri și poduri. Este singura clasă de profesională, acolo unde mai sunt doar 26 de copii. Atenți la explicațiile din sala de clasă, elevii vor să practice această meserie, însă, din păcate, cei mai mulți vor să o facă peste hotare.

Există doar 26 de elevi în toată România, copii care se pregătesc pentru a construi drumuri de mare viteză. Din păcate, ca ei nu sunt foarte mulți, iar de la an la an, numărul scade. Directorul liceului Tehnologic din Bustuchin, Vasile Spiridon, spune că face tot posibilul pentru a atrage cât mai mulți elevi spre această specializare, construcții drumuri și poduri.

”Avem 26 de elevi în clasa a XI-a profesională. Anul viitor am propus către ISJ Gorj aceeași specializare cu dorința ca pe viitor să școlarizăm elevi. Piața muncii solicită în acest domeniu personal calificat. Mare parte dintre cei care termină anul acesta își doresc să lucreze în străinătate, tocmai pentru că acolo sunt plătiți mult mai bine pentru ceea ce ei fac. Clasa de anul viitor va avea 24 de copii. Suntem singura unitate școlară din țară care pune această specializare de constructor drumuri și poduri”, a spus Spiridon.

Directorul unității de învățământ mai spune faptul că ne pierdem încet-încet și profesorii de specialitate în acest domeniu. Conform conducerii școlii, au fost mai multe firme interesate de recrutarea copiilor.

”Sunt firme interesate. Avem și un contract de practică pe care l-am semnat cu o firmă. Elevii se apleacă asupra noțiunilor practice, pe lângă cele teoretice pe care le învață în sala de clasă. Nu toți elevii care aleg să vină la profesională aleg să și practice o astfel de meserie. Mulți sunt atrași de beneficiile materiale pe care le oferă bursa profesională. Cei mai mulți conștientizează faptul că această meserie este de viitor. Ne pierdem încet, dar foarte sigur profesorii de specialitate. Este foarte greu să recrutăm cadre didactice care sunt specializate în astfel de domenii. Părinții nu aleg și atunci cadrul didactic încet dar sigur rămâne fără ore și merge în alt domeniu, pentru că nu mai are unde profesa”, a mai adăugat directorul liceului.

Elevii își doresc să facă o carieră din această meserie, însă peste hotare. Prea puțini mai vor să revină în România.

”Mi-am dorit să văd despre ce este vorba. Vreau să îmi termin studiile. Aș vrea să plec în străinătate. Acolo sunt salariile mai bune decât în România(...)Am ales să fac asta pentru că acest domeniu este de viitor. Poți să-ți dezvolți o firmă sau să lucrezi în domeniu. Vreau să plec de început în străinătate, iar mai apoi să mă întorc acasă și să deschid o mică firmă aici(...)Cu această ramură nu poți muri de foame. Este o meserie pentru viitor. Posibil să fie greu la început, dar apoi va fi ușor. Dacă aș găsi un salariu bun aici în țară, voi rămâne, altfel nu”, au spus câțiva elevi.

Vizualizări: 727

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: