Iranienii îl plâng pe Soleimani strigând ”Moarte Americii!”

O mare de oameni în doliu - strigând ”Moarte Americii!” - a însoţit luni sicriele generalului Qassem Soleimani, comandantul cel mai popular în Iran, şi camarazilor săi de arme asasinaţi vineri într-un atac cu un avion fără pilot (dronă) de către Statele Unite în Irak, relatează AFP.

Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem iranian, nu şi-a putut reţine emoţia în timp ce a prezidat o scurtă rugăciune pentru morţi, la Universitatea din Teheran, în faţa sicrielor în care se aflau rămăşiţele lui Soleimani, ale lui Abu Mahdi al-Muhandis, numărul doi în Hashd al-Shaabi, o forţă paramilitară iraniană, şi ale patru iranieni.

Soleimani urmează să fie înmormântat marţi la Kerman (sud-est), oraşul său natal.

Mulţimea - estimnată la ”câteva milioane” de televiziune de stat iraniană - alterna între momente de reculegere şi tristeţe şi explozii de furie, strigând ”Moarte Americii!”, ”Moarte Israelului!”.

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a ameninţat Iranul cu represalii majore, iar Irakul cu sancţiuni, în urma unui vot al Parlamentului irakian care cere expulzarea trupelor americane din această ţară, relatează AFP.

Întrebat despre atitudinea Teheranului, care strigă ”răzbunare” şi promite o ripistă ”militară”, el a ales un ton dur. ”Dacă ei fac ceva, vor exista represalii majore”.

Furtunosul preşedinte şi-a menţinut de altfel ameninţarea cu distrugerea siturilor culturale iraniene. ”Ei au dreptul să ne ucidă cetăţenii (...), iar noi nu avem dreptul să ne atingem de siturile lor culturale? Treaba nu stă aşa”, a tunat el.

Rachete s-au abătut duminică seara, ca şi cu o zi înainte, în apropiere de sediul Ambasadei Statelor Unite, în Zona Verde de la Bagdad, fără să se soldeze cu victime potrivit unor martori.

De peste două luni, zeci de rachete au atins zone în care se află diplomaţi şi militari americani în Irak, omorând un subcontractor american la sfârşitul lui decembrie.

Vizualizări: 992

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: