Vot pentru expulzarea trupelor americane din Irak

Parlamentul irakian a votat duminică, în sesiune extraordinară, o rezoluție care cere guvernului să expulzeze trupele militare americane din țară, potrivit BBC News.

Decizia legislativului irakian vine pe fondul uciderii de către SUA a unui influentui general iranian Qasem Soleimani într-o lovitură aeriană cu o dronă militară la aeroportul din Bagdad.

Rezoluția nu are putere juridică, asemenea unei legi, dar premierul irakian, Adel Abdul Mahdi, ceruse Parlamentului să adopte o asemenea rezoluție, ceea ce înseamnă că și executivul de la Bagdad e de acord cu măsura votată de legislativ.

 În Irak sunt dislocați peste 5.000 de militari americani în cadrul Coaliției internaționale anti-ISIS, coaliție din care mai fac parte militari din alte state aliate ale SUA. România nu contribuie cu forțe armate la această operațiune internațională.

”Guvernul trebuie să se asigure că prezența trupelor străine pe pământ irakian încetează și să le interzică utilizarea solului și a spațiului aerian al țării”, se arată în rezoluția citată de Voice of America.

Președintele Iranului Hassan Rouhani a vizitat, sâmbătă, familia lui Qasem Soleimani din Teheran. Fiica generalului ucis în atacul aerian american l-a întrebat pe Rouhani cine îl va răzbuna pe tatăl ei, transmite CNN. Președintele Iranului i-a răspuns că ”toată lumea îl va răzbuna”.

Vizualizări: 1,022

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: