ISJ Gorj, ședință cu directorii despre măsurile din învățământ. Lider de sindicat: Este o incertitudine totală

Sistemul de învățământ se află într-o stare de tensiune maximă, după ce Guvernul a adoptat mai multe măsuri controversate, fără o consultare prealabilă cu sindicatele. Printre acestea se numără creșterea normei didactice cu două ore și mărirea numărului de elevi în clase.

Simona Urluescu, președinta Sindicatului Liber din Învățământ Târgu Jiu (S.L.I), trage un semnal de alarmă  cu privire la haosul creat de noile măsuri. Inspectoratul Școlar Județean Gorj are miercuri, 9 iulie, o ședință cu directorii de scoli pentru a discuta măsurile anunțate de Guvern.


Urluescu susține că întreg sistemul va fi dat peste cap. "E absurd. Am 30 de ani vechime în învățământ și în sindicat și nu am văzut niciodată o asemenea situație. Mișcarea de personal a fost realizată, un examen de titularizare urmează, iar Guvernul vine acum, la această dată, și își bate joc de tot sistemul”.

Ea a explicat că profesorii riscă să rămână fără norme complete, iar clasele ar putea fi reorganizate în mod arbitrar: "Cu mărirea normei didactice și a numărului de elevi la clasă e clar că vor intra unii peste catedrele celorlalți sau/ și vor rămâne profesori sub norma didactică. Nu este gândit cu cap, este gândit pe repede-înainte. Guvernul știe doar să taie și atât. Și nu văd nici cei din Minister rezolvarea și ducerea la îndeplinire a acestor lucruri", a declarat liderul de sindicat. 

În încercarea de a găsi soluții la această situație, astăzi are loc o ședință între inspectorii școlari și directorii unităților de învățământ din județ.

"Suntem foarte curioși ce le vor transmite inspectorii generali directorilor. Le-am cerut colegilor directori să spună punctual lucrurilor pe nume acolo unde sunt probleme, nu doar în orașe, ci și în mediul rural. Este o incertitudine totală, nu știm cum vom rezolva", a mai spus aceasta. 


Pe fondul nemulțumirilor, peste 2.500 de cadre didactice din toată țara au protestat deja în București. Sindicatele au depus o solicitare la Primăria Capitalei pentru organizarea unui nou protest pe 8 septembrie.

Urluescu subliniază că nu este vorba despre refuzul de a munci mai mult, ci despre maniera  în care se iau aceste decizii: „Nu că oamenii nu ar mai munci două ore în plus, dar nu poți să întorci totul pe dos într-un timp atât de scurt. Asta este surpriza, este rapiditatea cu care ei vor să se miște pe aceste tăieri . Ei spun că nu vor fi tăieri și nimeni nu va fi  disponibilizat, dar lucrurile stau altfel”.


Simona Urluescu  spune că profesorii au încredere în organizațiile sindicale și că sunt puși în fața faptului de a lupta pentru a-și menține drepturile: "Nu ne ducem să cerem, ne ducem să păstrăm ceea ce avem. Un lucru inedit în  acești ani de învățământ, să ne menținem pâinea, statutul, să putem să mergem să predăm, să facem ce trebuie cu profesionalism." 


Aceste schimbări fac ca meseria de profesor să nu mai fie la fel de căutată, iar șansele ca proaspeții absolvenți să își dorească să debuteze în învățământ sunt minime în acest context, fapt confirmat și de liderul de sindicat care spune că dincolo de aspectul financiar, profesia de dascăl este afectată profund de lipsa de respect din partea guvernanților: "Guvernele acestea nu ne vor educați și informați, ci doar tăcuți, supuși și să lucrăm ca pe moșia lor. Pe ei nu-i interesează calitatea învățământului. Și da, învățământul este prima ramură din care se dezvoltă celelalte, este baza. Noi suntem sacrificați de fiecare dată. Nu trebuie sacrificat, trebuie investit în învățământ”.


Urluescu atrage atenția și asupra consecințelor pe termen lung:

"Cine să mai vină pe un salariu care se dovedise după greva de acum doi ani, bunicel, dar nu înseamnă că dacă am obținut niște măriri, drepturi salariale, ele ne vor ține de foame la infinit. Lucrez cu elevi și am avut elevi foarte buni, cu calități pedagogice, dar care, în condițiile actuale, nu se mai îndreaptă spre acest domeniu, din păcate. Nu că nu ar fi  motivați din punct de vedere financiar, lipsa de respect care se acordă  profesorilor îi determină să facă acest lucru, văd și ei, deși sunt tineri, realitatea", a concluzionat președintele de sindicat, Simona Urluescu.

Vizualizări: 1,745

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Administrație:

Citește și: