Locuri de vizitat în judeţul Gorj: Peştera Polovragi

Peștera Polovragi se află în Munții Căpățânii, pe malul Oltețului, pe teritoriul comunei Polovragi între localitățile Horezu și Baia de Fier. Se încadrează în grupa peşterilor mari, cu o lungime de circa 11.000 de metri. Este alcătuită dintr-o galerie principală, orizontală în cea mai mare parte, din care se desprind, în special în prima şi ultima porţiune a ei, culoare laterale mici.

Despre peștera din localitatea Polovragi se știe că ar fi fost casa zeului Zamolxis, sfătuitorul și îndrumătorul geto-dacilor. Sătenii au aflat de la înaintașii lor și cred și acum că peștera ar fi fost folosită pentru a ajunge de pe Cheile Oltețului, prin tuneluri nevăzute și neștiute, direct pe Platoul Padeș, la Cetatea Sarmizegetusa.

Printre săteni circulă vorba că dacii ar fi ascuns comori în grote, care încă nu au fost descoperite și care vor rămâne, mai mult ca sigur, ascunse pentru eternitate. Toți cei care au încercat să caute bogățiile au declanșat blestemul aurului, rostit de însuși Zalmoxis, și rămas pentru totdeauna în peșteră.

Unii ciobani din zonă s-au plâns că le-au dispărut animale chiar de sub nas, în timp ce mulți nuntași au luat parte la dispariția bucatelor și băuturii de pe mese, în timpul ospățului.

Cel mai misterios lucru de la Peștera Polovragi rămâne presupusul portal despre care se spune că duce spre o altă dimensiune. Se deschide doar în noaptea de Înviere, iar neînfricații care trec de el ajung printre morți. În locul unde se deschide portalul există o vale adâncă, dar în noaptea de Paște, peste ea se formează o punte care facilitează trecerea dintre lumi.

Legenda spune că doi prieteni ar fi trecut prin portal. Ajunși de cealaltă parte, ar fi întâlnit niște ființe îmbrăcate în alb, care pluteau și care le-­au dat niște chei. Erau cheile întoarcerii. Unul dintre ei a pierdut cheia, rămânând blocat în cealaltă dimensiune. Nu s-a mai putut întoarce, deși amicul său a revenit, reușind să ajungă acasă. Odată întors, a aflat că în lumea noastră trecuseră câțiva ani buni, el fiind plecat numai pentru câteva minute. 

Galerie foto



Vizualizări: 919

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: