Marea Neagră a devenit roșie în urma unui fenomen extrem de rar

Marea Neagră a devenit roșie, la Olimp, fenomen rar întâlnit în zona litoralului românesc. Cercetătorii au luat probe, dar până vor avea suficiente date pentru o concluzie, spun că o argilă bogată în fier ar putea fi cauza.

O porțiune de câțiva metri, la mal, în zona stațiunii Olimp, s-a colorat în roșu iar valurile ruginii au atras atenția persoanelor care se plimbau pe plajă.

Aceștia au făcut fotografii și spun că nu au mai văzut acest fenomen până acum. Fenomenul a fost vizibil și săptămâna trecută, când a cuprins tot golful.

Ca să afle ce a colorat marea, cercetătorii Institutului Național de Cercetare și Dezvoltare Marină din Constanța au luat probe din apă. Prima ipoteză este o argilă roșiatică. Aparent sunt niște bucăți mari de argilă în apă care s-au descompus ușor, spun specialiștii dar nu exclud ca această culoare să fi apărut ca urmare a faptului că în zonă nu s-au făcut excavații pentru lărgirea plajei și sunt și lucrări de construcții, care ar fi putut aduce la suprafață argila.

O altă variantă ar fi apariția unor alge roșii. În cantități mari, acestea ar putea schimba culoarea apei. Pe litoral nu apar foarte des și se formează când apele sunt calde și bogate în nutrienți. Deși toxice pentru vietățile marine acestea nu afectează și oamenii.

Un fenomen asemănător s-a mai produs în Marea Neagră acum câțiva ani, în Crimeea.

Vizualizări: 856

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Călătorii:

Citește și: