Londra nu consideră posibilă o nouă relaţie cu Moscova

Altă relaţie nu va fi posibilă cu Rusia, atât timp cât Moscova nu-şi schimbă atitudinea, a declarat joi un purtător de cuvânt al Theresei May în urma apelului preşedintelui rus Vladimir Putin ”să se dea pagina spionilor”, relarează AFP.

”Este clar că modelul comportamentului Rusiei - de agresiune şi destabilizare - îi subminează pretenţiile de a constitui un partener internaţional responsabil”, a declarat purtătorul de cuvânt.

Londra va continua, însă, să discute cu Moscova în probleme de securitate internaţională, întrucât ”este în interesul Regatului Unit”, a adăugat el.

”Însă premierul a semnalat cumai multe ocazii să vom putea avea altă relaţie doar dacă Rusia îşi schimbă comportamentul”, a subliniat el.

Putin a îndemnat joi, într-o întâlnire cu reprezentanţiai agenţiilor de presă la Forumul Economic Internaţional de la Sankt Petersburg, ”să se dea paginii legate de spioni” în relaţiile cu Londra, afectate de mai multe scandaluri, între care şi cel al otrăvirii, în martie 2018, a fostului colonel GRU Serghei Skripal şi a fiicei acestuia, Iulia, la Salisbury, care s-au aflat săptămâni de zile în comă înainte să-şi revină.

Londra a acuzat Moscova de otrăvirea celor doi cu un agent neurotoxic, novicioc, acuzaţii dezminţite de ruşi.

”Trebuie, într-un sfârşit, să se dea această pagină legată de spioni şi atacuri”, a îndemnat liderul de la Kremlin în această întâlnire.

”Interese în sferele economice şi sociale şi în securitatea globală sunt mai importante decât jocuri cu spioni”, a subliniat el.

Putin a pledat ca Moscova şi Londra ”să lase deoparte aceste bagatele şi să facă afaceri”.

Vizualizări: 535

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Externe:

Citește și: