Mânăstire din Gorj, pe cea mai nouă monedă de aur

Banca Națională a României (BNR) va introduce în circuitul numismatic o monedă de aur pentru a marca 80 de ani de la Operațiunea „Neptun”, când sute de tone de aur au fost ascunse într-o peșteră de lângă Mănăstirea Tismana, de teama invaziei sovietice. În aceeași ocazie, BNR va lansa și o coală specială formată din patru bancnote de 10 lei.

În 1944, BNR, împreună cu Guvernul, Armata, CFR și Mitropolia Olteniei, a coordonat în secret ascunderea a 242 de tone de aur din tezaurul propriu, plus alte trei tone din tezaurul Poloniei, aflate în tranzit prin România, într-o peșteră de lângă Tismana. „Experiența Primului Război Mondial, când cele 93 de tone de aur trimise în Rusia nu s-au mai întors, a fost o lecție importantă pentru BNR. În 1944, când tezaurul de 242 de tone era amenințat atât de Armata Germană, prezentă în România, cât și de Armata Roșie, care se apropia de graniță, BNR și guvernul au decis să protejeze aurul în secret la Tismana, depozitându-l într-o peșteră”, povestea guvernatorul Mugur Isărescu în cadrul unei vizite la Mănăstirea Tismana.

Mitropolitul Olteniei, prezent la eveniment, a precizat că tezaurul a fost inițial adăpostit în beciul mănăstirii, fiind apoi mutat în peșteră, unde fuseseră montate explozibili care ar fi distrus ascunzătoarea în caz de descoperire de către inamic.

Monedele din aur dedicate celor 80 de ani de la Operațiunea „Neptun” vor fi protejate în capsule de metacrilat transparent și vor include broșuri și certificate de autenticitate, disponibile în limbile română, engleză și franceză, cu semnăturile guvernatorului BNR și casierului central.

Coala specială va conține patru bancnote de 10 lei, înseriate consecutiv, cu aceleași specificații tehnice ca bancnotele aflate în circulație. BNR a stabilit un tiraj maxim de 1.000 de exemplare pentru moneda de aur și de 5.000 de exemplare pentru coala specială de bancnote.

Aversul monedei prezintă Mănăstirea Tismana, locul unde a fost evacuat Tezaurul Băncii Naționale a României în anul 1944, inscripția „ROMANIA” în arc de cerc, stema României, valoarea nominală „100 LEI” și anul de emisiune „2024”.

Reversul monedei redă portretele și numele lui Constantin Angelescu și Ion Lapedatu, guvernatori ai BNR, Palatul Vechi al Băncii Naționale a României în fundal și inscripția  «OPERATIUNEA ,,NEPTUN”».

Tirajul maxim pentru moneda din aur cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii ,,Neptun” este de 1.000 piese, iar pentru coala specială, formată fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei este de 5.000 exemplare.


Preţurile de vânzare sunt:

- 4.200,00 lei, exclusiv TVA, pentru moneda din aur, inclusiv broșura de prezentare și certificatul de autenticitate;

- 60,00 lei, exclusiv TVA, pentru coala specială formată fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei, inclusiv certificatul de autenticitate.

Lansarea în circuitul numismatic a monedelor din aur cu tema 80 de ani de la desfășurarea Operațiunii ,,Neptun” și a colilor speciale, formate fiecare din patru bancnote cu valoare nominală de 10 lei se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanța, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.

Vizualizări: 3,922

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: