Mănăstirea Lainici îşi sărbătoreşte ocrotitorul. Sute de credincioşi, aşteptaţi la praznic

Sute de pelerini sunt aşteptaţi joi, 3 mai, la Mănăstirea Lainici, pentru a-l cinsti pe Sfântul Cuvios Irodion, ocrotitorul străvechiului aşezământ monahal din Defileul Jiului, ale cărui sfinte moaşte se găsesc în incinta lăcaşului de cult.

Sfânta Liturghie va fi săvârşită de către Înaltpreasfinţitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, înconjurat de un numeros sobor de ierarhi, preoţi şi diaconi.

„Cinstitul praznic va începe miercuri seara cu slujba Vecerniei, unită cu Litia şi Privegherea şi va continua a doua zi, joi, 3 mai, cu slujba Acatistului şi Sfânta Liturghie. După Sfânta Liturghie, racla cu moaştele Sfântului Irodion va fi purtată în procesiune împrejurul bisericii mari, sărbătoarea încheindu-se cu tradiţionala agapă frăţească ce va fi organizată în trapeza mănăstirii, prin osteneala părintelui stareţ Ioachim Pîrvulescu şi a întregii obşti de călugări“, anunţă Mitropolia Olteniei.     

„Luceafărul de la Lainici”

Sfântul Cuvios Irodion s-a născut în Bucureşti, în anul 1821, şi a primit la botez numele de Ioan. La numai 20 de ani, tânărul cu aplecare către viaţa de ascet îşi găseşte adevărata menire la Mănăstirea Cernica. După ce a trecut prin aproape toate ascultările, datorită aleselor sale calităţi, tânărul Ioan a primit la 3 decembrie 1846, harul călugăriei cu numele de Irodion. Anii 1851-1852 îl găsesc pe Sfântul Irodion în Lavra de la Lainici cu ascultarea de a pune la punct viaţa duhovnicească a fraţilor de aici. Cu acordul unanim al obştii, la data de 15 iunie 1854, cuviosul părinte a fost instalat de Sfântul Calinic egumen al Mănăstirii Lainici. Aici a strâns în jurul lui o obşte mai mare decât cele de la Cozia sau Tismana. Sfântul Episcop Calinic de la Cernica venea foarte des la Lainici. Îl numea pe Sfântul Irodion „Luceafărul de la Lainici“ şi, deşi îi fusese ucenic, începe să ceară sfaturi şi să se spovedească la acesta. Mai mult, Sfântul Irodion ajunsese să fie căutat de mulţi credincioşi, făcând minuni încă din timpul vieţii: alunga duhurile rele, de multe ori le spunea oamenilor păcatele lor şi ale înaintaşilor lor. Pe 3 mai 1900, Sfântul Irodion a trecut la Domnul. În ziua de 1 mai 2011 a avut loc la Mănăstirea Lainici slujba de canonizare a Sfântului Irodion, în prezenţa membrilor Sinodului Bisericii Ortodoxe, în frunte cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.

Vizualizări: 3,593

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Comunitate:

Citește și: