Mare festival de muzică lăutărească, la Târgu Cărbuneşti

Cel mai mare festival de muzică lăutărească din Oltenia va avea loc marţi, 28 august, în oraşul Târgu Cărbuneşti. Festivalul „Gena Bârsan” se adresează tarafurilor lăutăreşti tradiţionale ce folosesc în interpretare instrumente tradiţionale şi respectă tradiţia şi autenticitatea cântecului şi portului popular.

Festivalul de muzică lăutărească autentică „Gena Bârsan” se află anul acesta la cea de-a XIII-a ediţie. Competiţia muzicală se va desfăşura pe două secţiuni: tarafuri şi rapsozi. Fiecare localitate poate participa cu un singur taraf şi doi rapsozi. Din componenţa tarafului trebuie să facă parte muzicanţi la vioară sau fluier, braci, chitară, bas. În concurs nu sunt admise instrumentele electronice. Festivalul are nişte specificaţii clare. Un instrumentist nu poate face parte din mai multe tarafuri, rapsozii trebui să aibă în repertoriu o baladă şi un cântec de joc, iar costumul popular este obligatoriu.

Concurenţii sunt aşteptaţi de la ora 17.00 în Dumbrava Stejăret din Târgu Cărbuneşti. „Judeţul Gorj se mândreşte cu cele mai multe tarafuri de lăutari de la nivel naţional, dar şi cei mai buni rapsozi”, au transmis reprezentanţii Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj.

Cei mai talentaţi muzicanţi vor fi premiaţi. Premiile pentru tarafuri pleacă de la 500 de lei pentru o menţiune şi pot ajunge până la 2000 de lei pentru câştigătorul trofeului şi a marelui premiu. De menţionat este faptul că la această secţiune va fi acordat şi un premiu „Alită Piţigoi”, în valoare de 900 lei. Alită Piţigoi a fost un renumit lăutar din Târgu Cărbuneşti.

La secţiunea rapsozi, premiile pleacă de la 200 de lei pentru o menţiune şi pot ajunge până la 550 de lei pentru persoana care se va clasa pe locul I. Premiile sunt asigurate de Consiliul Judeţean, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Gorj, Primăria Târgu Cărbuneşti, Şcoala Populară de Artă din Târgu Jiu şi Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”. Centrul Cultural „Tudor Arghezi” din Târgu Cărbuneşti va acorda Premiul „Alită Piţigoi”, onorariile pentru juriu în valoare de 2.000 de lei, precum şi diurna pentru participanţi şi invitaţi.

Vizualizări: 2,861

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: