Mărturii explozive în dosarul poliţiştilor Morie şi Pasăre!

Zi extrem de interesantă miercuri în procesul în care fostul șef de post de la Urdari, Nicu Pasăre, e acuzat că împreună cu un șef de-al său de la Rovinari, Daniel Morie, ar fi încercat să protejeze doi frați într-o anchetă ce viza furtul de lemne. Nu mai puţin de cinci martori audiaţi deja de instanţă au devenit inculpaţi şi acuzaţi de mărturie mincinoasă. Printre ei şi o poliţistă care miercuri a stat toată ziua pe la Parchet pentru a-şi face ordine în memorie și a relata lucruri pe care nu le mai recunoscuse în faţa judecătorilor.

Dosarele deschise pe numele fostului șef de post de la Urdari, Nicu Pasăre, încep să aducă tot mai mult cu anchetele jurnalistice slab documentate, asta după ce martorii aduși la instanță își retrag din declaraţiile date anterior la Parchet sau spun chiar cu totul altceva decât ar vrea procurorul de caz să audă. În dosarul ce îi vizează pe fraţii Tauru împreună cu cei doi polițiști, procurorul de caz este Andrei Cristian Onescu, el fiind și reprezentantul Parchetului la instanță, dar și cel pe care poliţistul Aurel Leuștean l-a reclamat la începutul toamnei că i-ar fi umblat prin telefonul personal fără să aibă mandat, în timp ce îl chemase la audieri într-un dosar. Lucrurile sunt încinse rău și în dosarul în care poliţiştii Pasăre și Morie sunt acuzați că ar fi încercat să îi facă scăpați pe fraţii Tauru după ce aceștia ar fi fost prinși furând lemne din pădure.

Presiuni?
Conform avocaţilor, nu mai puțin de 5 martori audiați până acum în acest caz au dosare deschise la Parchet sub acuzația de mărturie mincinoasă, întrucât cele declarate în fața instanței sunt diferite de declarațiile date inițial în fața lui Onescu. Printre cei cinci se află și Alina Sanda, o polițistă din Urdari care a lucrat o perioadă cu Pasăre. Miercuri ea a fost la audieri la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Jiu, procurorul Onescu menționând în procesul lui Pasăre că fosta lui subordonată și un alt martor acuzat de mărturie mincinoasă tocmai vor să vină să își retracteze declaraţiile date la termenele anterioare. Procurorul a solicitat reaudierea acestora, precum şi a polițiștilor inculpați Pasăre și Morie, judecătorul Liliana Cruceru declarându-se surprinsă de situația respectivă, o decizie a sa la solicitarea respectivă urmând să fie cunoscută de abia la începutul lunii viitoare, când a fost programat un nou termen.
La audierile de miercuri de la instanţă doi martori au trebuit să răspundă la întrebările ce le-au fost adresate, unul dintre ei fiind un localnic pe care pădurarul din Urdari, Georgică Manolache, îl chemase în pădure în august 2014 pentru a-l avea ca martor în confruntarea cu hoţii de lemne. Constantin Văduva a fost audiat mai bine de o oră și jumătate, nefiind exclus ca și el să devină „martor mincinos”, la un moment dat răspunsurile sale necesitând clarificări și din partea judecătorului de caz. Magistratul l-a întrebat pe acesta dacă înțelege limba română și sensul întrebării adresate, omul menționând de mai multe ori că nu își amintește amănunte despre cele întâmplate cu mai bine de 2 ani în urmă. El chiar i-a reproşat și procurorului de caz că și la audierile de la Parchet i-a adresat aceeaşi întrebare de cinci ori, fără ca să înțeleagă de ce era nevoie să se insiste într-o direcţie sau alta a anchetei în condițiile în care răspunsul său era invariabil „nu mai îmi aduc aminte” sau „nu am văzut”. Văduva a dat același răspuns și când a fost întrebat dacă în sediul postului de poliție de la Urdari l-a auzit pe Pasăre cerându-i subordonatei sale Alina Sanda să nu consemneze o anumită declarație întrucât vorbele respective „nu dau bine pentru Poliție”.

„Aș fi semnat orice la Parchet”
Pădurarul Cristi Grecu a fost și el audiat în fața instanței, el fiind chemat în august 2016 de colegul său Manolache să ajute la prinderea hoților care fugiseră în timp ce erau duși din pădure spre sediul postului de poliție pentru a fi anchetați. Contrar așteptărilor procurorului de caz, Grecu l-a vorbit „de bine” pe Pasăre, el declarând, printre altele, că fostul șef de post se implica în rezolvarea cazurilor de furturi de lemne, inclusiv în prinderea hoților și confiscarea drujbelor de la aceștia. Pădurarul și-a început însă declarația menționând că nu o recunoaște pe cea de la Parchet decât parțial. Motivul a fost acela că procurorul Onescu ar fi scris ce a vrut el în acea declarație. „Am fost doar eu cu domnul procuror, era înainte de Crăciunul lui 2014, din ce îmi amintesc, fusesem chemat la o anumită oră la Parchet, aveam soția și copilul de 4 ani cu mine. Pe ei i-am lăsat în mașină, era frig, iar până la audieri a trebuit să mai aștept vreo două ore. Audierile au durat și ele vreo trei ore, așa că la final aș fi semnat orice numai să fiu lăsat să plec şi să îmi duc soția și copilul acasă. Domnul procuror oricum scria la calculator doar ce dorea dumnealui. Vorbea cu mine, după care se uita pe calculator, se ducea pe foaie în sus, zicea că aici nu e bine și trebuie să reluăm, și de asta a și durat atât audierea”, a spus pădurarul.

„Lașul”
Spre finalul audierilor martorul a fost întrebat de avocata lui Pasăre dacă poate relata finalul discuțiilor pe care le-a avut în sediul Parchetului cu procurorul de caz, discuții neconsemnate în declarația sa și considerate „libere”. „A fost o discuție liberă, neoficială și neconsemnată. Dumnealui m-a întrebat de ce sunt laș, de ce nu am curajul să merg până la capăt pentru că vor veni alți polițiști și dosarele vor rămâne la fel, nerezolvate”, a mărturisit Grecu, el menționând că nu va uita niciodată dialogul respectiv cu procurorul întrucât atunci a fost prima dată în viața lui într-un sediu de Parchet și nu se aștepta la așa ceva.
Onescu a reacționat și el și l-a întrebat pe pădurar dacă a luat legătura în vreun fel cu inculpatul Pasăre pentru ca avocata acestuia să știe despre acea discuție dintre ei. Răspunsul l-a dat un alt avocat care a menționat că tocmai fusese o discuție la fel de liberă înainte de începerea judecății între martor și avocați, procesul aflat pe rolul Judecătoriei Târgu Jiu anunțându-se unul și mai interesant de acum încolo, mai ales că Bebe Rică Tauru a declarat că regretă că s-a lăsat prins în jocurile procurorilor de a-l elimina pe polițistul Pasăre din Urdari. Tauru susține că fusese asigurat că anchetele ce îl vizau pentru furturi de lemne urmau să fie închise. Ori el tocmai are calitatea de inculpat în două dosare, semn că înțelegerea lui cu anchetatorii a fost respectată doar de el, în procesul de acum probele fiind evidente în defavoarea sa.

Vizualizări: 4,482

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: