Măsurile anunțate de CEO după ce a fost condamnat pentru moartea unui miner

Condamnarea Complexului Energetic Oltenia după moartea unui salariat la locul de muncă a schimbat perspectiva societății cu privire la măsurile de prevenire și securitate la locul de muncă. Compania va prezenta acționarilor în ședința din ianuarie un raport cu privire la măsurile dispuse în cursul ultimului an.

Complexul Energetic Oltenia a fost condamnat în premieră în cadrul unui dosar penal în care a fost trimis în judecată și acuzat alături de alți doi angajați ai săi de moartea unui salariat în ianuarie 2015. Tudor Burducea și-a pierdut viața atunci pentru că a intrat într-un vagon pentru a-l curăța de cărbunele înghețat, o bucată mare de rocă picând peste el. Complexul a primit în decembrie două amenzi penale în valoare totală de 375.000 lei pentru că nu a luat toate măsurile necesare prevenirii unor tragedii, sentința Judecătoriei Târgu Jiu nefiind definitivă.

 Consumul de alcool, o problemă

Complexul Energetic Oltenia va prezenta acționarilor, în ședința din 15 ianuarie 2018, un raport privind măsurile de prevenire și securitate la locul de muncă. Compania a făcut mai multe controale în unități, din noiembrie 2016 și până în octombrie 2017, fiind dispuse 300 de măsuri.

„O problemă deosebită întâmpinată este lipsa fișelor tehnice de reparații la anumite echipamente foarte vechi din cadrul activității de producere a energiei electrice, care fie nu se mai regăsesc, fie nu au fost furnizate de producător. Această deficiență a constituit baza principală constatată de inspectorii de muncă din cadrul ITM Gorj în procesul verbal cu ocazia cercetării accidentului de muncă mortal de la SE Turceni, în data de 23.02.2017, victimă fiind lăcătușul mecanic Gheorghe Dragomir“, se arată în raport.

Statistica până la 31 octombrie 2017 arată că la CEO au fost 29 de accidente în 2017 cu 31 de persoane rănite/decedate. Trei din cei care au murit la serviciu în ultimul timp - Gheorghe Dragomir, Viorel Pupăzan, Grigore Vîlcu - erau sub influența alcoolului, se arată în raport.

MĂSURI

Raportul prezentat acționarilor cuprinde și o serie de măsuri: durata de instruire crește de la 2 la 4 ore; dotarea cu echipamente; organizarea de cursuri de securitatea în muncă; organizarea de simulări de situații specifice la locul de muncă; controale la locul de muncă și modernizarea echipamentelor de lucru; determinări de noxe la locul de muncă, la acest moment fiind depășiri.

ACHIZIȚII

CEO anunță următoarele investiții care să ducă la condiții mai bune de lucru: pentru echipamentele de lucru - 5,1 milioane de lei, asistență medicală și medicina muncii - 5,1 milioane de lei, materiale de instruire - 200 mii lei, cursuri, autorizare stație de salvare - 800 mii lei, indicatoare, benzi de semnalizare -166 mii lei, apă minerală și ceai pentru situațiile extreme - 223 mii lei, asigurarea apei potabile - 573 mii lei și analize pentru determinarea noxelor la locul de muncă - 90 mii lei. Suma totală depășește 12 milioane de lei.

Vizualizări: 5,951

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Justiție:

Citește și: