Mausoleul a fost restaurat. Când îl putem vedea!

Mausoleul Ecaterinei Teodoroiu de la Târgu Jiu a fost restaurat. Urmează să fie amplasată și crucea de mult timp dispărută. Mausoleul va fi dezvelit luni, 14 ianuarie, când se împlinesc 125 de ani de la nașterea eroinei de la Jiu. Autoritățile au pregătit mai multe momente care să marcheze această zi. În plus, se gândesc să mute statuia eroinei din Cartierul Debarcader.

Primele acțiuni vor începe la biserica din Vădeni și vor continua în casa în care s-a născut eroina. Cu această ocazie, va fi distribuită celor prezenți și revista de benzi desenate realizată de primărie împreună cu elevi și dascăli de la Liceul de Arte din Târgu Jiu. „Se împlinesc foarte curând 125 de ani de la nașterea Ecaterinei Teodoroiu. Cum lucrările la Mausoleu sunt finalizate, am gândit un program mai complex pentru data de 14 ianuarie”, a transmis Gheorghe Nichifor, vicepreședintele Consiliului Județean Gorj.

Sunt patru mari momente care se vor derula în ziua de luni. Se va începe la Vădeni, cu o slujbă de pomenire la biserica de acolo și se va continua cu o expoziție fotodocumentară “Ecaterina Teodoroiu, fiica vădenilor”, ce va avea loc la ora 10, la Școala Gimnazială nr. 7. O acțiune mai mare va fi la Casa Memorială, unde se va face o evocare istorică de către specialiștii Muzeului Județean. Va fi prezentă și familia care va transmite un mesaj.

Mausoleul din Piața Prefecturii va fi dezvelit luni seara, când va rula și un film în aer liber, despre viața Ecaterinei Teodoroiu. „La ora 12, va avea loc un omagiu al eroinei și este dedicat celor care locuiesc în Cartierul Debarcader, unde se află statuita Ecaterinei Teodoroiu. Aici va fi intonat imnul de stat. Vor fi amplasate buchete de flori pentru că este ziua ei de naștere”, a mai explicat Nichifor.

Vor să mute statuia Ecaterinei

În această săptămână, arhitecții care lucrează la modernizarea monumentului vor amplasa și ultimul element: crucea care a dispărut de pe Mausoleu.

În plus, autoritățile au în plan să pună în valoare și mai mult statuia ridicată în cinstea eroinei. În prezent, aceasta este amplasată printre tarabe unde se vând legume. „Voi iniția o discuție cu arhitecții pentru a pune în valoare statuia Ecaterinei din cartierul CAM, care este destul de aglomerată și de o piață de legume, și de construcții. Nu e pusă în valoare așa cum ar trebui. Pentru asta, avem nevoie de o dezbatere, luând în calcul inclusiv mutarea ei din acea locație, o variantă fiind chiar curtea școlii de vizavi, cu înființarea unui parc sau la școala nr. 7, la Vădeni”, a fost anunțul viceprimarului Adrian Tudor.

Vizualizări: 1,501

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Civic-media:

Citește și: