Medic din Gorj, diagnosticat greșit cu Covid-19. Luat din gardă și dus la Boli Infecțioase!

Dan Dănilă, medic urolog în cadrul Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu, povestește drama prin care a trecut în momentul în care a primit vestea că a fost găsit pozitiv la testul pentru COVID 19. Acesta a refăcut testul la un alt laborator din țară și a ieșit negativ, primul test - cel pozitiv - fiind făcut la laboratorul încă neacreditat din Târgu Jiu. Între timp fusese luat din gardă și internat la Secția de Boli Infecțioase a aceluiași spital, în timp ce acasă îl aștepta soția însărcinată.

Medicul Dan Dănilă a aflat din presă rezultatul testului COVID 19 lucrat în laboratorului din Târgu-Jiu, la care a ieșit pozitiv. La scurt timp, a fost luat cu izoleta și dus în secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență din Târgu-Jiu, unde a așteptat să vină rezultatul contraprobei făcută la un laborator din țară și care a fost negativă.

Dan Dănilă povestește totul pas cu pas. “Atunci când am aflat rezultatul testului SARS Cov 2 care mi s-a efectuat la Târgu-Jiu, eram de gardă. Așteptam cu sufletul la gura ca cineva să mă sune și să îmi comunice rezultatul, care, evident, speram sa fie negativ. Ironia este ca nu m-a sunat nimeni. Am aflat mai întâi din presă că rezultatul testului meu este pozitiv. Tot ceea ce știam despre confidențialitatea informațiilor medicale, despre comunicarea cu pacientul, era contrazis de acest mod de abordare. La ceva timp după ce am citit informația în presă, undeva, spre miezul nopții, am fost informat oficial că rezultatul este pozitiv și trebuie să fiu internat în Secția de Boli Infecto-contagioase, chiar atunci, în noaptea aceea”, povestește medicul.

În timp ce aștepta izoleta pentru ”a-l sălta”, se gândea la soția însărcinată, dar și la pacienții pe care îi consultase. ”Am așteptat în camera de gardă să fiu preluat de un echipaj. Aveam în minte 1000 de gânduri, toate triste… Acasă aveam o soție gravidă, de lângă care plecasem dimineața la gardă. Mă gândeam, cum să îi spun? Oare e și ea pozitivă? Ce se va întâmpla cu copilul? Am îngrijit pacienți, oare toate măsurile de protecție pe care le-am luat au fost suficiente? Oricât încercam să rămân obiectiv, nu puteam. Telefonul pe care l-am dat soției în noaptea aceea a fost cel mai greu lucru pe care l-am avut de făcut”.

Timpul petrecut în Secția de Boli Infecțioase a Spitalului din Târgu-Jiu, acolo unde ajung cei diagnosticați sau cei posibil infectați Covid 19, părea că nu se mai sfârșește pentru medicul Dănilă. ”Am fost internat undeva la miezul nopții. Am petrecut noaptea gândindu-mă. Nu știam că testul care mi se efectuase are nevoie de o confirmare la un alt laborator. În ziua următoare am fost testat din nou, la un laborator din capitală. Rezultatul a fost negativ. Nu am fost externat. Mi s-au făcut încă 2 teste, unul la Târgu-Jiu, și altul din nou în capitală. Toate negative. Inexplicabil pentru mine cum s-a putut întâmplat ca într-un interval de timp atât de scurt să am aceste rezultate. Am fost externat”.

Povestea nu s-a terminat atunci când i-a fost semnată foaia de externare din Secția de Boli Infecțioase pentru medicul Dănilă. ”Acum am rămas cu amărăciunea celor întâmplate. Am aflat tot din presă că aparatul de testare de la Târgu-Jiu ar fi defect. Nu știu care sunt problemele. Erorile umane sau materiale creează mari probleme de ordin fizic și emoțional pacienților. Când am fost externat, oamenii făceau cate un pas în spate când mă vedeau, alții, pacienți pe care i-am tratat, sunau panicați să întrebe dacă sunt sau nu infectat. În cele 2 zile în care am fost internat încercam din răsputeri să rămân obiectiv, să gândesc limpede, să rămân eu însumi. În zilele acelea, care mi-au părut ani, am fost plăcut surprins de atitudinea doamnei doctor Manea de la Secția de Boli Infecțioase, ca și a doamnei doctor Gherghe de la DSP, care au ținut legătura atât cu mine, cât și cu soția mea. Acum, suntem bine, atât cât putem fi”, a mai relatat medicul Dan Dănilă.

Vizualizări: 31,989

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Eveniment:

Citește și: