Meteorologii anunţă răcire accentuată a vremii

Meteorologii au emis, miercuri, mai multe avertizări cod galben, care anunţă ploi abundente, intensificări ale vântului şi polei. De joi de la prânz, până vineri la aceeaşi oră, întreaga ţară va fi sub cod galben de răcire accentuată a vremii.

Potrivit ANM, miercuri, la ora 14.00, a intrat în vigoare un cod galben, valabil până joi la prânz. 
”În Carpaţii Occidentali, nordul Carpaţilor Orientali şi în vestul Carpaţilor Meridionali, temporar vor fi precipitaţii predominant sub formă de ploaie, moderate cantitativ, astfel că pe tot parcursul intervalului menţionat se vor acumula cantităţi de apă de 20...25 l/mp, iar pe arii restrânse 40 l/mp. Ploile vor favoriza topirea şi cedarea apei din stratul de zăpadă. Va ploua pe arii extinse şi pe treptele de relief mai joase din jumătatea de vest a teritoriului, unde izolat se vor cumula 10...20 l/mp”, au transmis meteorologi. 
 
Joi, între orele 06.00 şi 12.00, va fi cod galben în vestul şi nord-vestul ţării vor fi ploi şi pe arii extinse depuneri de polei. ”Treptat, ploile se vor transforma în lapoviţă şi ninsoare, vântul se va intensifica, cu viteze în general de 55...65 km/h, viscolind ninsoarea. Depuneri de polei vor fi pe arii restrânse şi în nordul Moldovei”, au mai transmis meteorologi. 
 
De asemenea, aceştia anunţă cpd galben de răcire accentuată a vremii, de joi de la 12.00, până vneri la aceeaşi oră. ”Vremea se va răci brusc şi accentuat în toate regiunile, astfel încât în cursul nopţii de joi spre vineri (11/12 februarie) va fi ger în vestul, nordul, nord-estul şi centrul ţării. Treptat vor predomina ninsorile la început în Banat, Crişana, Maramureş, Transilvania, Moldova şi zonele montane, apoi şi în Dobrogea şi cea mai mare parte a Munteniei şi se va depune strat de zăpadă, pe alocuri consistent. Local se va semnala polei sau gheţuş”, a mai transmis ANM. 
 
Potrivit meteorologilor, vântul va avea intensificări în toată ţara, amplificând senzaţia de frig, cu viteze de 55...65 km/h şi temporar peste 70...80 km/h, mai ales în sud-vest, centru, est şi sud-est. 
 
La munte vântul va sufla tare, cu rafale de peste 70...90 km/h, iar îndeosebi în zona înaltă vor depăşi 100...120 km/h. Temporar ninsorile vor fi viscolite, iar zăpada spulberată.
 
Vremea se va menţine deosebit de rece şi pe parcursul săptămânii viitoare, local geroasă mai ales pe timpul nopţilor şi dimineţilor, iar vântul va mai avea intensificări. 

Vizualizări: 2,112

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Timp liber:

Citește și: