Minerii anunță noi proteste. “Ne-au mințit!”

Minerii amenință că vor relua protestele în Piața Prefecturii și nu vor mai renunța până când nu va fi pusă în aplicare Legea Pensiilor, care le permite să iasă din câmpul muncii mai devreme celor care au lucrat în condiții grele în carierele de cărbune ori în termocentrale. Avertismentul unui lider de sindicat este ferm. „Ne-au mințit și nu vom renunța la proteste!”

Protestele pornite în Piața Prefecturii, din Târgu Jiu, s-au oprit, în decembrie, anul trecut. Cum dosarele minerilor care au cerut pensionarea anticipată au fost respinse pe bandă rulantă de Casa de Pensii Gorj, mai multe voci din lumea sindicală anunță că vor fi reluate manifestațiile din centrul orașului până când își vor atinge scopul și legea va fi pusă în aplicare și, astfel, minerii și energeticienii care au lucrat în condiții grele timp de 25 de ani să se poată pensiona la 52 de ani.

“Protestele trebuie continuate până la punerea în aplicare a legii. Politicienii au demonstrat de-a lungul timpului că nu merită să avem încredere în ei de fiecare dată. Acum au început să-și dea cu părerea și ei, de fapt, ne-au mințit că la jumătatea lunii februarie, vor pune în aplicare legea. Nu au cum s-o pună. Noi vom continua protestele până când o vor pune în aplicare, ieșirea mai devreme la pensie, după 25 de ani în producție în unitățile miniere și în termocentralele pe cărbune și stagiul complet de cotizare, 25 de ani. nici prin cap să nu le treacă să se gândească la altceva”, a declarat sindicalistul Vasile Tivig, la Radio Infinit.

Mai mulți angajați ai Complexului Energetic Oltenia au depus dosare de pensionare anticipată, însă acestea au fost respinse de Casa de Pensii Gorj pe motiv că Legea 197, invocată de salariați, a intrat în vigoare în vara anului trecut și condițiile speciale sunt recunoscute doar după data de 18 august 2021.

În total, vorbim despre peste o mie de dosare care au fost respinse. Mulți dintre salariați au contestat decizia Casei de Pensii în instanță și, în această săptămână, încep primele procese.

Vizualizări: 2,382

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: