Minerii, duşi la serviciu cu maşini de transport marfă

Corpul de Control al ministrului Energiei nu a verificat doar activitatea Complexului Energetic Oltenia din mandatul lui Sorin Boza. Pe partea privind transportul minerilor la locul de muncă, verificarea a vizat şi perioadele în care la conducerea companiei au fost Laurenţiu Ciurel sau Laurenţiu Ciobotărică. Una dintre concluzii este aceea că minerii au fost transportaţi cu maşini omologate pentru marfă, dar şi cu maşini care nu aveau licenţă de transport.

Echipa de control a constatat efectuarea de transport persoane cu vehicule de transport marfă. Raportul arată că administraţia companiei din 2015 nu a analizat temeinic oferta tehnică al ofertantului Dogerik Trans SRL. „Deşi autoutilitarele făceau parte din categoria destinată transportului de mărfuri şi nu din categoria aferentă transportului de persoane, acestea au fost folosite pentru transportul personalului S CEO SA în condiţii improprii din punct de vedere al confortului pentru transportul persoanelor, punând în pericol siguranţa acestora“, se arată în raportul de control.

Raportul mai arată că viaţa salariaţilor a fost pusă în pericol. „Starea de pericol creată pasagerilor prin transportul cu vehicule destinate transportului de mărfuri derivă din caracteristicile tehnice ale acestora, care nu respectă cerinţele în materie de siguranţa pasagerilor prevăzute în legislaţia naţională şi normele europene referitoare la transportul pasagerilor“, scrie în raport.

Cei care au făcut verificarea au constatat că factorii de decizie au ştiut că autovehiculele nu sunt conforme, existând o sesizare la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor. Cu toate acestea, au admis ca transportul personalului să fie făcut cu maşini de marfă şi chiar au încurajat asta, prin introducerea unor specificaţii în caietul de sarcini.

Operatori fără licenţă

O altă constatare din raport este aceea că a fost realizat transport de persoane de către operatori care nu aveau licenţă în acest sens. „Din analiza a trei contracte rezultă ca au fost acceptaţi prestatori fără licenţă de transport, contrar prevederilor din caietul de sarcini (...). Astfel, în opinia echipei de control, acceptarea unor operatori economici care nu deţin licenţă de transport reprezintă o încălcare de către autoritatea contractantă a propriei documentaţii de atribuire. De altfel, lipsa licenţei de transport a ofertantului câştigător, respectiv SC Dogerik Trans SRL, a fost reclamată de către ceilalţi participanţi la licitaţie, dar comisia de evaluare, cu încălcarea cerinţelor din caietul de sarcini, a dispus atribuirea contractului de prestări servicii acestui operator economic“, mai scrie în raportul Corpului de Control al Ministerului Energiei, care a fost înaintat organelor de cercetare penală.

Vizualizări: 3,069

Trimite pe WhatsApp

Alte articole din Economie:

Citește și: